Belföld

200 milliárdos lehet a magyar-horvát EB büdzséje

A magyar főváros mellett Debrecennek a legjobbak az esélyei, hogy a 2012-es labdarugó kontinenstornán a magyar helyszín legyen. A százmilliárdos beruházást igénylő eseménnyel kapcsolatban május közepére készül el a kormány-előterjesztés.

A négy hazai rendezői szerepre heten kandidálnak. Szalay Péter, a horvát–magyar közös Eb-pályázat magyar menedzsere a Világgazdaságnak a lehetséges helyszínekkel kapcsolatban mindössze annyit árult el, hogy a jelentkezők közül csak a Puskás Ferenc stadion helye biztos.

Az Eb-selejtezők megrendezéséhez az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) előírása szerint legkevesebb 30 ezer fős arénák kellenek, a negyed- és az elődöntőt viszont csak 40 ezres házban, míg a nyitómérkőzést és a finálét 50 ezer fős, UEFA-konform stadionban kell megrendezni. Jelenleg egyetlen magyar aréna sem felel meg a kritériumoknak. Stadionfejlesztésekre a legóvatosabb becslések szerint is legalább 60-80 milliárd forintot kell majd költeni, az infrastrukturális beruházásokkal együtt pedig akár 200 milliárd fölé ugorhat a büdzsé.

A Puskás Ferenc stadion mellett a Zalaegerszeg, Fehérvár, Debrecen, Győr, Pécs és Miskolc is rendezne meccseket a kontinensbajnokságon. A horvát fél már megnevezte a négy lehetséges helyszínt: a nyitómérkőzésnek Zágráb adna otthont, továbbá Rijekában, Splitben és Eszéken rendeznének mérkőzéseket.

Magyar- és Horvátország mellett Lengyelország Ukrajnával közösen jelentkezett, míg Görög-, Orosz-, Olasz-, Törökország és Azerbajdzsán egyedül kandidált. A pályázat benyújtási határideje július 21.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik