Érdekességképpen nézzünk meg viszont most néhány olyan hozzávalót, melyek valamilyen oknál fogva olyan drágák, hogy életünk során nem biztos, hogy találkozunk velük saját konyhánkban.
A sáfrány például köztudottan drága fűszer, a spanyol paella és a keleti országokban kedvelt piláf alapfűszere. A világon mindenhol használják levesek, mártások színezéséhez, de íze is igen intenzív. Már az ókori Egyiptomban és Rómában is kedvelték, afrodiziákumként tartották számon. A világ sáfrány termesztésének nagy része Iránból, Európán belül pedig Spanyolországból kerül a boltok polcaira.
Igen kevés terem belőle, és nem minden sáfrányfajta alkalmas fűszerként való felhasználásra. Egy növényből nagyon kis mennyiség nyerhető, hiszen magát a fűszert a virág bibéjéből nyerik: 1 grammjához kb. 150 növényre van szükség. Kevés idő áll rendelkezésre a betakarításra is, pedig a munka hosszadalmas, és csak kézzel végezhető –írja cikkében a Házipatika.
Tovább olvasom! >>