Azzal ugyanis, ha az ételallergiában szenvedő gyerekek ételében egészen apró adagokban emelik a tojásszármazékok arányát, egy idő után javulás érhető el az állapotukban – állapították az Észak-Karolinai Egyetem kutatói.
Az erre vonatkozó vizsgálatban a szakemberek 55 tojásallergiás gyereket kezeltek ilyen módon 22 hónapig. Ezalatt a gyerekek háromnegyede allergiás reakció nélkül tudott megenni két olyan ételt, ami valamilyen formában tojást tartalmazott. A mindennapi tojásos kezelést elhagyva, egy hónappal később újra tesztelték az allergiát az orvosok: a résztvevők 28%-a ekkor is baj nélkül evett tojást, ezért őket már allergia nélkül élőnek tekintették.
A tojásallergia – különösen a kisgyermekek között – meglehetősen gyakori: a világon a gyerekek mintegy 2%-át érinti. Bár a többségük 4-5 éves korára teljesen kinövi, 10-20%-uk soha nem tud megszabadulni ettől a típusú allergiától.