Belföld

Felkészült a vb-re Németország?

Joseph Blatter, a FIFA elnöke a héten kritikával illette a 2006-os foci világbajnokság előkészületeit. A német szervezők ezzel szemben azt hangoztatják, hogy aggodalomra semmi ok.

A stadionokról

Új létesítményt mellesleg csak Münchenben építettek, a többi helyszínen kisebb-nagyobb korszerűsítéseket hajtottak végre. A már meglévő arénákra nem kellett túl sok pénzt költeni, hiszen arrafelé ügyelnek a kulturált állapotokra. Az elmúlt két évben a 12 helyszín közül mindössze háromnál nem voltak fejlesztések, de ezeknél is csak azért, mert egyszerűen nem volt erre szükség.

Az elmúlt napokban több eset is ráirányította a figyelmet a valóban létező problémákra. Az egyik világbajnoki helyszínen biztonsági okokból el kellett halasztani a múlt hétvégén a Kaiserslautern-Eintracht Frankfurt mérkőzést. A szombati találkozó azért maradt el, mert a meccset megelőző műszaki ellenőrzés során hajszálrepedést találtak az egyik tetőszerkezetet tartó vascsövön. A focirajongók közül bizonyára sokan emlékeznek a Konföderációs Kupa döntőjében történtekre is. A brazil-argentin meccsen tévénézők millióinak a szeme láttára ázott be a frankfurti aréna tetőszerkezete. A mini-világbajnokságnak nevezett torna után ennek ellenére mind a német szervezők, mind Joseph Blatter elégedetten nyilatkozott az előkészületekről.

A FIFA újra felméri a stadionok állapotát

A stadionok állapota mellett a biztonság is központi kérdés. A már említett Konföderációs Kupán négy alkalommal is nézők rohantak be a játéktérre, és a múlt heti Bundesliga fordulóban pedig egy véres esemény borzolta a kedélyeket. A 3-1-re végződött Hamburg-Köln meccsen a hazaiak éppen a második góljukat ünnepelték a sarokzászlónál, amikor valaki egy dobverőt hajított közéjük. Az eltalált Alexander Laast ugyan szerencsére nem szenvedett súlyos sérülést, de a vérbeborult fejéről készült képek körbejárták a világot.

A FIFA sem hagyhatta szó nélkül a történteket, és nemrég bejelentették, hogy januárban ismét felmérik az összes vb-helyszín állapotát. Akkor fogjuk eldönteni, hogy mely időpontig kell az esetleges hiányosságokat pótolni – mondta Blatter, akik azonban arra számít, hogy az összes stadion megfelel a követelményeknek. A torna szervezőbizottságának vezetője, Franz Beckenbauer a FIFA felvetéseire annyit mondott: hibák valóban vannak még, de gőzerővel dolgoznak ezek elsimításán. A játékosként és edzőként is világbajnok Beckenbauer úgy gondolja, hogy minden igényt kielégítő világbajnokságot fognak rendezni jövő nyáron.

Brüsszel a jegyeladást vizsgálja

A jegyeladások körül sem zajlik minden zökkenőmentesen, amit az is mutat, hogy az Európai Bizottság ismét vizsgálódni kezdett. Brüsszel egy EP-képviselő panasza kapcsán azt szeretné kideríteni, hogy Nemzetközi Labdarugó Szövetség és a szervezők betartják e az uniós jogszabályokat.

A jegyekért előzetesen kell jelentkezni, és 2006 elején sorsolják ki azokat, akik valóban bejuthatnak a mérkőzésekre. A pénzt azonban annak ellenére mindenkinek előre be kell fizetnie. A hoppon maradók pedig csak a világbajnokság végeztével kaphatják vissza a belépők árát. Ráadásul nem is juttatják vissza a teljes összeget, hiszen abból levonnak némi “kezelési költséget”.


Felkészült a vb-re Németország? 1

Ázik a tető a Konföderációs Kupa döntőjében (Fotó: AP)

Az Európai Bizottság nyomására a szervezők és a FIFA májusban már kénytelen volt változtatni a rendszeren: az eurózónán kívüli rajongók ennek értelmében saját hazai bankjuknál fizethetik be a jegyek árát. Korábban a német szervezők azt szerették volna elérni, hogy csak MasterCard kártyával, vagy pedig drága eurós átutalással fizethessenek.

Végül az esélyekről

Gary Lineker szállóigévé vált szavai szerint a foci egy olyan játék, amelyet 22 játszanak 90 percen át, és a végén mindig a németek nyernek. A hazai tornára bukdácsolva készülő Nationalelf egyelőre ugyan nincsen nagy formában, de őket valóban soha nem szabad kihagyni a számításból. Mint ahogyan Brazíliát sem. Ronaldinho-ék a FIFA hivatalos ranglistáján magabiztosan őrzik első helyüket, és nemcsak szép, de hatékony játékukkal bárkit, bárhol képesek legyőzni. Ugyanez persze elmondható még az argentin tizenegyről, amelynek jelenleg nincsen olyan nagy sztárja, mint Maradona volt 1986-ban. A gauchók ereje azonban elsősorban a csapat összeszokottságában rejlik. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a Pavel Nedved által irányított cseh csapatot, az utóbbi tornákon rendre magukat kiejtő angolokat, illetve a holland, a spanyol, az olasz, a francia vagy éppen a portugál nemzeti tizenegyet. Persze a “kis csapatok” is jók kisebb-nagyobb meglepetésekre. Elég csak, ha a legutóbbi tornára gondolunk, ahol ugyan hathatós bírói segédlettel, de elődöntőbe jutott a dél-koreai válogatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik