Nagyvilág

Von der Leyen: A tagállamoknak össze kellene hangolniuk a rendkívüli intézkedéseik feloldását

Csakis az lehet kellően sikeres és pozitív hatással az Európai Unióban (EU) a társadalmi és gazdasági helyreállásra, ha a tagállamok uniós szinten összehangolják a koronavírus-járvány visszaszorítására hozott rendkívüli intézkedéseik feloldását- jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, a járvány leküzdését célzó, hosszabb távú uniós stratégia bemutatásakor szerdán.

A bizottsági elnök Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével közösen tartott online sajtótájékoztatóján aláhúzta, hogy az EU útmutatásai figyelembe veszik az egészségügyi vészhelyzet alakulását és a járvány nyomán bevezetett intézkedéseknek az egységes piacra gyakorolt hatását. Hozzátette, hogy az uniós stratégiai javaslatok tekintettel vannak az emberek igényeire is az újbóli fellendülés időszakának megteremtése érdekében.

A gazdaságot fel kell gyorsítani, és visszatéríteni a fenntartható növekedés útjára, beleértve a zöld és a digitális átmenetet is. Le kell vonni a válság tanulságait az unió felkészültségének és ellenálló képességének javítása érdekében – mondta Ursula von der Leyen. Az EU május 4-én adományozó konferenciát tart az új koronavírus elleni oltásra fókuszáló kutatások támogatására – tette hozzá.

kiemelt kép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik