Kultúra

Meghalt Dieter Laser, Az emberi százlábú színésze

Meghalt Dieter Laser, akit legtöbben Az emberi százlábú című bizarr horror főszereplőjeként ismertek. A színész még február 29-én hunyt el, de csak most osztották meg a hírt a világgal, az értesülést Laser felesége is megerősítette, illetve azóta a színész Facebook-oldalára is kikerült a gyászhír. Dieter Laser 78 éves volt.

Az emberi százlábú című hírhedt, de a maga bizarr módján kultikus horror rendezője, Tom Six megdöbbent a hírtől, Twitteren fejezte ki részvétét.

Átkozottul büszke vagyok rá, hogy popkultúrát teremtettünk együtt. Bárcsak több filmet csinálhattunk volna. Nyugodj békében, barátom, a vásznon örökké élsz majd!

– írta posztjában.

Dieter Laser a németországi Kielben született, és statisztaként kezdte karrierjét egy hamburgi színházban – annak ellenére, hogy egy keresztény szektában nevelkedett, melyben a színjátszást az ördög művének tekintették. A statisztaszerepek lassan felépültek egy-két mondatos szerepekké, majd főszerepekké, később ott volt Berlin egyik leghíresebb színháza, a Schaubuehne alapítói között, majd tizennégy év színpadi színészet után megkapta első filmszerepét, a John Glückstadt című német film címszereplőjeként, melyért később német filmdíjat kapott. Német nyelvű – németországi, ausztriai, svájci és luxemburgi – színpadi munkái és filmszerepei mellett több angolul beszélő filmben is szerepelt, játszott Burt Lancaster, Julie Christie, Donald Sutherland, Glenn Close és John Malkovich oldalán is.

Kiemelt kép: Six Entertainment

Ajánlott videó

Olvasói sztorik