Belföld

Nem életveszélyes, de mérgező a lopott petrezselyem

A hajdú-bihari rendőr-főkapitányság által felkért vegyszer-szakértő szerint nem okoz közvetlen életveszélyt a Kabán ellopott, mérgező vegyszerrel permetezett petrezselyem-gyökér fogyasztása - mondta az MTI-nek a Püspökladányi városi Rendőrkapitányság ügyeletvezetője szombaton.

A terménylopásra péntek este derült fény, amikor a helyi ügyeletes orvosnak az egyik beteg elmondta, hogy a földjéből kiástak és elloptak mintegy három mázsa, mérgező vegyszerrel permetezett petrezselyem-gyökeret. Kohári György háziorvos szerint a szerves foszfátot tartalmazó permetszer erős méreg, s a gyökér fogyasztása mérgezést, végső esetben halált is okozhat.

Bali Imre rendőr főtörzszászlós tájékoztatása szerint a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság vegyszer-szakértővel vizsgáltatott meg az érintett földterületről származó zöldségmintát. A szakértő szerint “a gyökér fogyasztása közvetlen életveszélyt nem okoz, de csecsemőkre veszélyes lehet”.

A Hajdú-Bihar megyei mentőszolgálat szolgálatvezetője az MTI-vel közölte: a rendőrség valamennyi mentőállomás figyelmét felhívta az esetre, miszerint számítani lehet mérgezéses tünetek akár tömeges előfordulására. Szombaton délutánig a mentők nem kaptak jelzést ilyen megbetegedésről Hajdú-Biharban.

A rendőrség terménylopás miatt eljárást indított az ügyben, szombaton délutánig azonban a termény hollétéről nem rendelkeztek információval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik