Élet-Stílus

Boldogságot hozhat a hatórás munkanap

Svédországban azzal kísérleteznek, hogy az egyik önkormányzat alkalmazottainak egy részét naponta hat órában foglalkoztassák. Egy másik csoportot meghagynak nyolc órában, hogy megfigyelhessék a különbségeket. Göteborg egyik képviselőjét a Washington Post kérdezte a kísérletről.

„A cél az egészséges és boldog munkaerő, az idősebbekre is pozitív hatással lesz a kezdeményezés. Cél az is, hogy új munkahelyeket létesítsünk” – mondta a lapnak Mats Pilhem. A képviselő szerint az is pozitív hozadék, hogy az eddig részmunkaidőben dolgozó női munkatársak teljes munkaidősként folytathatják.

Korábban már más svéd városban is próbálkoztak hatórás munkanappal – a mostani programtól többet várnak. Akkor a megtakarított összegek az államnál és nem az önkormányzatnál jelentkeztek, illetve nem fordítottak figyelmet a tapasztalatok széles körű értékelésére, ezért szakították félbe a programot.

A munkaidő csökkentésére máshol is vannak próbálkozások – Hollandiában sokan négy napot dolgoznak hetente, de a szabadságot is lehet növelni. Mats Pilhem szerint ennél jobb a hatórás munkanap, mert minden munkanapra nézve változást hoz, különösen a fizikai dolgozóknál.

A képviselő azt is elmondta, hogy a magánszektorban is vannak próbálkozások – a Toyota helyi szervizközpontja 2002-ben vezetett be hatórás munkanapot, azóta nőtt a hatékonyságuk. Remélik, hogy a projekt utat nyit az előtt, hogy más svéd városok, sőt más országok is kövessék példájukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik