Belföld

Pucér tiltakozás a szabadságjogok megsértése ellen

Nyitott próbafülkében vetkőztek le egy budapesti bevásárlóközpont előtt csütörtökön a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) aktivistái, hogy így tiltakozzanak az üzletek fülkéiben elhelyezett kamerák használata ellen.

Akciójával a TASZ azt akarta demonstrálni, hogy megfelelő törvényi szabályozás híján ma szinte bárhol megfigyelhetőek vagyunk: szórakozóhelyeken, bevásárlóközpontokban, áruházak mosdóiban, próbafülkékben.

A kifogásolt, a vagyonőrökre vonatkozó szabályozást az Alkotmánybíróság másodszorra is alkotmánysértőnek minősítette, mert nem védi az emberek magánéletét és sérti az emberi méltóságot. “A TASZ célja az volt, hogy a jogalkotók felismerjék, az új törvény megalkotásánál különös figyelemmel kell illetni a magánéletünk védelmét és a személyes adataink védelméhez való jogot” – mondta Földes Ádám, a TASZ Adatvédelmi programvezetője a FigyelőNetnek.


Az aktivista hozzátette: nem ez volt az első alkalom, hogy a már két alkalommal alkotmányellenesnek minősített jogszabály ellen felszólaltak: két hete például díszkötéses alkotmányt nyújtottak át Lamperth Mónika Belügyminiszternek és Vastagh Pálnak, az alkotmányügyi bizottság elnökének. “Szomorú, hogy egy törvényjavaslat a jogszabályok alkotmányosságáért felelős bizottságon kétszer is simán átmentek. Remélem, hogy ezúttal elgondolkoznak a jogalkotók, és harmadszorra végre sikerül egy olyan törvényt megalkotni, amelyet nem dob vissza az Alkotmánybíróság” – hangsúlyozta Földes Ádám.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik