Belföld

Ideiglenesen lélegezhet fel a belváros

Új parkot avattak Budapesten, a Károly körúton lebontott bazársor helyén. A fővárosiak nem örülhetnek felhőtlenül az új zöldterületnek, mert csak ideiglenesen szépíti meg a belvárost.

Másfél hónap alatt készült el Budapest legújabb tere, a Városháza park – jelentette be Demszky Gábor főpolgármester. A Főkert Rt. munkatársai 3280 négyzetméternyi épületet bontottak le, és mintegy 6000 négyzetméternyi parkosított tér épült. A lebontás 32 millió forintba, a parkosítás 125 millió forintba került. A kertészek 200 méteres kerítést építettek a régi középkori városfal védelmére úgy, hogy a kerületi Tűzoltóság és a Merlin Színház a Városháza területén maradt.

„Azt szeretnék elérni, hogy az ideiglenes park és a Városháza környékének a patinás Belvároshoz méltó átépítése mindenki megelégedésére szolgáljon, aki Budapesten él, illetve idelátogat. Az új pihenő és közösségi találkozóhely addig áll nyitva a nagyközönség előtt, amíg a Városháza-projekt el nem kezdődik. Az ideiglenes parkot úgy alakítjuk ki, hogy a növényeket, bútorokat, a világítást jelentősebb költség nélkül újra fel tudjuk használni a város más pontján – így a parkosítás nem kidobott pénz, és határozottan szebb, élhetőbb, használhatóbb lesz tőle a Belváros” – említette Demszky Gábor egy korábbi sajtótájékoztatón.

A park a különféle kulturális programok, kisebb rendezvények, kiállítások, kamarakoncertek, előadások, szabadtéri színházak befogadására is alkalmas.

Az elmúlt hetekben a fővárosiak a Budapest portálon szavazhattak arról, hogy milyen nevet adnának legszívesebben a parknak. A szavazás most zárult le: a Városháza Park elnevezés lett a győztes. Több, mint hatezren voksoltak erre az elnevezésre, második helyen a Madách Park, harmadik helyen a Merlin Kert végzett ennél jóval kevesebb szavazattal.

A park kialakításának összege ezzel szemben a Fidesz szerint több mint másfél milliárd forint volt. Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz–MKDSZ frakcióvezető-helyettese elmondta, a Károly körúti bazársor területének ügye már 1996 óta húzódik. Ekkor jelentették be, hogy 1998 végére megvalósul a városháza-projekt. Hol szállodát, hol irodaépületet, hol pedig nyitott kulturális teret ígértek.

Wintermantel szerint a főváros az itt meglévő épületek bontására, illetve a projekt létrehozására megalapított kft.-re összesen 1,5 milliárd forintot költött el, és ehhez jön még a 4000 négyzetméteres park létrehozásának 200 millió forintos költsége. A város vezetése eddig a közparkra 1,7 milliárd forintot áldozott. A politikus hangsúlyozta, hogy 425 ezer forintba kerül egy négyzetméter, vagyis annyiba, mint egy új építésű, kulcsrakész budai ingatlan négyzetmétere.

Wintermantel Zsolt szerint ha már ennyi pénzt áldozott a város erre a parkra, akkor meg kellene tartani ezt a funkcióját, hiszen Budapesten rendkívül alacsony a zöldterület aránya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik