Belföld

Lassított a Wilma hurrikán

A Saffir-Simpson-skálán mért négyes fokozatúvá szelídült csütörtökön a Karib-tenger fölött a Mexikó felé haladó Wilma hurrikán - közölte az amerikai országos hurrikánközpont.

A forgószél gyengülése után is óránkénti 230 kilométeres széllökéseket produkál. Szerdán a Karib-tenger meleg vizei fölött az óránkénti 280 kilométert is elérte a Wilma szélsebessége. A hurrikán közép-európai idő szerint csütörtökön kora délután 285 kilométerre délkeletre volt a Yucatan-félsziget csücskénél fekvő, Mexikóhoz tartozó karib-tengeri Cozumel-szigettől, s óránként 12 kilométeres sebességgel haladt nyugat-északnyugati irányba.

Az előrejelzések azt mutatták, hogy helyi idő szerint péntek hajnalban éri el a partot Cozumelnél. A mexikói hatóságok megkezdték 10 ezer ember kitelepítését a part menti Quintana Roo államból. A Cancúnból induló repülőjáratok többsége megtelt.

Az amerikai hatóságok már szerdán kiparancsolták a turistákat a Floridai-félsziget déli csücskénél lévő Florida Keys szigetcsoportról. A 80 ezer helybélit előreláthatólag pénteken menekítik ki. Meteorológusok szerint a hurrikán a Yucatan-félszigetről Florida felé veszi az irányt, s előreláthatólag vasárnap éjjel érkezik meg oda.

Jeb Bush floridai kormányzó a közeledő természeti csapásra figyelemmel kihirdette a szükségállapotot. A vihar miatt riadót rendeltek el a közép-amerikai Hondurasban is. Kuba nyugati Pinar del Rio tartományában a hatóságok 235 ezer lakost telepítettek ki. A tartományban szünetel a tanítás, a munkások igyekeznek megóvni a dohánypalántákat a következő betakarításig.

A ciklon okozta, kedd óta tartó heves esőzések következtében fellépett árvizek és földcsuszamlások miatt 10 ezer lakost evakuáltak a keleti Granma, Santiago de Cuba és Guantánamo tartományokból. Jamaicában csökkenőben van a Wilma okozta heves esőzés, de 400 embernek kellett ideiglenes otthonba költözni és több száz lakost zártak el a külvilágtól az árvizek és földcsuszamlások. A Wilma az idei atlanti-óceáni viharszezon 12. hurrikánja és 21. trópusi vihara.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik