Belföld

Afganisztánban rekedhetnek a magyar katonák

A német hadsereg légierejének megnövekedett szállítási feladatai miatt alternatív légi szállítási lehetőségeket keres a magyar honvédség Afganisztánba. Megfelelő szállító repülőgép hiányában előfordulhat, hogy az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának tagjai idén már nem jutnak el a dél-ázsiai magyar állomáshelyre.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter közlése szerint a német hadsereg a közelmúltban arról tájékoztatta a magyar honvédséget, szállítókapacitásának túlterheltsége miatt előfordulhat egy-két hetes módosulás a szállítási feladatokban. Ennek következménye lehet, hogy a parlamenti bizottság idén már nem jut el Afganisztánba, illetve az afganisztáni magyar katonák szabadságolását nem úgy, nem olyan ütemben lehet megoldani, mint ahogy szeretnék.

A hadsereg most olyan, NATO, békepartner vagy ezeken kívüli országot keres, amely alkalmi segítséget tudna nyújtani a szállítási problémák megoldásában – mondta Juhász Ferenc. A honvédség nem zárja ki, hogy Ukrajna segítségét kéri, és folyamatos tárgyalásban van a románokkal. Juhász azt sem zárta ki, hogy legvégső esetben repülőgépet bérelnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik