Nagyvilág

Újabb tálib támadás Afganisztánban

Legalább 10 afgán kormánykatona életét veszítette.

A dél-afganisztáni Hilmend tartomány kormányzójának szóvivője szerint a támadók először robbantásos merényletet hajtottak végre a hadsereg egyik ellenőrző pontjánál, majd tűzpárbajt vívtak a katonákkal. A bázist 18 katona védte, tízen közülük meghaltak, négyen megsebesültek, de a többi négy hősies küzdelemben visszaverte a támadást – mondta Omar Zvak.   

A tálibok vállalták a merénylet elkövetését. Szóvivőjük, Kvari Juszuf Ahmadi közölte, hogy fegyvert, lőszert zsákmányoltak. A felkelők jelenléte erős Hilmend tartományban, különösen Sangin körzetben, ahol a rajtaütés történt. A tálibok az elmúlt napokban több támadást követtek el a hadsereg támaszpontjai és ellenőrző pontjai ellen szerte az országban, írta az MTI.

A lázadók ellenőrzésük vagy uralmuk alatt tartják gyakorlatilag Afganisztán területének felét. Szinte naponta követnek el merényleteket afgán és amerikai katonák és afgán kormányzati tisztségviselők ellen, miközben béketárgyalásokat folytatnak egy amerikai megbízottal a 18 éve tartó konfliktus lezárásáról. A tűzpárbajokban vagy a lázadók által az utak mentén elhelyezett pokolgépek robbanásában rengeteg civil is életét vesztette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik