Belföld

Álgázszerelők csalnak Budapesten

Gázszerelőknek adják ki magukat azok az emberek, akik több ezer forintot csalnak ki a gyanútlan budapesti lakosoktól. A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége feljelentést tett az ügyben.

Budapest társasházait olyan csalók járják, akik gázszerelőknek adják ki magukat, és a fűtés ellenőrzésére 3-5 ezer forintot kérnek el. Ugyanis jogszabály írja elő, hogy a gázüzemű berendezéseket a fűtési időszak előtt ellenőriztetni kell, viszont a gázművek által felkért cégek ezt már a nyár végéig megtették.

Langer Iván, az MTOSZSZ elnöke a FigyelőNetnek elmondta, az álgázosok a közös képviselőre hivatkozva végzik az „ellenőrzést”. A csalók így a legtöbb esetben hihetőnek is tűnnek, mert a legtöbb társasház falára ki van ragasztva a házkezelő neve és elérhetősége. Hozzátette: egy berendezést is visznek magukkal, amelyet – hogy szakszerűbbnek tűnjenek – a konvektoron megcsipogtatnak.

A szervezethez egyre több bejelentés érkezett az álgázszerelőkről, elsősorban Zuglóból, a belső kerületekből, de már Pécsett is történt hasonló eset. Az MTOSZSZ éppen ezért döntött úgy, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz az Országos Rendőr-főkapitányságnál.

A csalókat azért ki lehet szűrni – állítja Langer. Első lépésként a közös képviselőt kell megkérdezni, valóban ő hívta-e ki a gázszerelőket. Másodsorban a valódi szakembereknek szakvéleményt és számlát is kell adniuk az ellenőrzés után. A magukat gázszerelőknek álcázottak viszont sem szakvéleményt, sem számlát nem tudnak adni. „Csak a számla után fizessünk a szakembereknek, különben pórul járhatunk” – figyelmezteti a lakosokat Langer.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik