Nagyvilág

Helyreállító műtétet végeztek a szétválasztott sziámi ikreken

Helyreállító műtétet végeztek december 3-án és 4-én a magyar orvoscsapat által szétválasztott bangladesi sziámi ikreken – közölte a Cselekvés Alapítvány.

Mint írták, Rukaya koponyacsontpótláson esett át december 3-án. A műtétet Csókay András és Valálik István idegsebész, illetve Pataki Gergely plasztikai sebész végezte.

Rukayánál szeptember elején, a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar következtében. Az ebből adódó szövődmények kapcsán az addig folyamatosan javuló állapotú, a tudathatárt elérő gyermeknél akkor jelentős állapotromlás alakult ki, de október végén már ő is elhagyhatta az intenzív osztályt, és azóta ismét folyamatos javulás jeleit mutatja. Állapota a műtét után stabil, azonban a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat továbbra sem tehető.

Rukaya. Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Rabeya hajas fejbőre alá további speciális öntáguló szövettágítókat ültetett december 4-én Pataki Gergely és Csókay András, hogy a fokozatos tágítással nyert szövetek elősegítsék a 2020 első felében tervezett koponyacsontpótlást. Az orvosok hegplasztikát és saját zsírral történő hegkezelést is végeztek a kislányon, akinek a műtét utáni állapota szintén stabil.

Rabeya az augusztus 2-án zárult 33 órás maratoni végső szétválasztás után öt nappal magához tért,és azóta fejlődik, beszél, játszik, és már önállóan lábra tud állni. Az ikrek fejbőre alá korábban is került szövettágító implantátumrendszer Pataki Gergely vezetésével, mégpedig január 25-én, a műtétsorozat Magyarországon zajlott plasztikai sebészeti szakasza során, amelyet akkor féléves hazai tágítási időszak követett a végső szétválasztáskor keletkező szövethiány fedésére.

A következő beavatkozásra előreláthatólag a jövő év első felében kerül sor.

Kiemelt képünkön Rabeya látható. Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Ajánlott videó

Olvasói sztorik