Belföld

A kisebb parlament mandátumairól tárgyalhatnak

Szerdán a legnagyobb három párt által támogatott összesített modellből az SZDSZ a mandátumokra vonatkozó számításokat végezete el, így ezek tárgyalásával folytatódhat a négy parlamenti párt egyeztetése a választójogi rendszer átalakításáról.

A legutóbbi, két hete tartott találkozón a pártok az MDF kivételével egyetértettek abban, hogy 300 fő alá kell csökkenteni a képviselők számát, a választás kétfordulós és vegyes rendszerű legyen, az egyéni körzetek száma pedig körülbelül 150-re csökkenjen 2010-től. Ezt az elképzelést a pártok által korábban kidolgozott egyes választási-modellek szintéziseként készítette el az SZDSZ. A mai találkozóra a liberálisok a mandátumokra vonatkozó számításokat is elvégzik, így várhatóan ez áll majd a megbeszélés középpontjában.

A szocialisták mára ígérték a miniszterelnök által felvetett, a választási küszöböt el nem érő pártokra vonatkozó elképzelésének a kidolgozását.

A javaslat célja, hogy szülessen mandátum abból a mintegy 500-600 ezer szavazatból is, amelyet az öt százalék alatt teljesítő pártok kapnak, és így eddig elvesztek. Az SZDSZ kezdeményezésére nyár eleje óta zajlik az egyeztetés- sorozat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik