Belföld

Bírói segítséggel mentett pontot az MTK?

Az MTK a 98. percben egyenlített a Budapest Honvéd vendégeként a labdarúgó Borsodi Liga 7. fordulójában elmaradt és most bepótolt mérkőzésen. A kispestiek bírósághoz fordulnak a véleményük szerint botrányos játékvezetés miatt.

A Kispest kálváriája

A mérkőzést azért kellett kedden megismételni, mert az eredeti időpontban a Kispest éppen ki volt zárva az első osztályból. A volt vezetőedző elmaradt fizetése körüli viták miatt a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) a NB II-be száműzte a csapatot. Tornyi Barnabás nem kapta meg a Kispest Honvédtól a neki járó 40 millió forintot. A későbbiekben ismét felkerült a Honvéd az élvonalba, miután a klubot működtető gazdasági társaság képviselője és Tornyi Barnabás közölte: a feleknek semmilyen követelésük sincs egymással szemben.

Már az első félidőben találtak kivetnivalót a kispestiek Saskőy Szabolcs ténykedésében. Az ítéletei és az MTK büntetőből szerzett gólja alaposan felpaprikázta mind a hazai szurkolókat, mind a kispesti játékosokat, de a találkozó légköre ennek ellenére sportszerű maradt. A hazai csapat a második félidőben hatalmas nyomás alá helyezte a MTK kapuját, amely meg is hozta a gyümölcsét, hiszen először az egyenlítést, majd a vezető gólt is sikerült megszerezniük. A kék-fehéreknek a szokatlanul hosszú hosszabbítás utolsó pillanataiban azonban sikerült újabb gólt szerezniük – miután Saskőy két kispesti játékost is kiállított –, és egy ponttal távoztak a Bozsik stadionból.

Illetve távoztak volna. A kék-fehérek a rendezők segítségével, gond nélkül hagyták el a pályát, a stadionból azonban már nem jutottak ki könnyen. A bíróhoz hasonlóan ők is csak másfél órával a lefújás után távozhattak a stadionból. A buszukat néhány feldühödött hazai szurkoló megdobálta, de a járműben nem keletkezett komoly kár. Az MTK busza aztán rendőri kísérettel érkezett meg a Hungária körútra.

Az ügynek ezzel azonban nincsen vége, hiszen vesztegetés alapos gyanújával bírósághoz fordulnak a Budapest Honvéd tulajdonosai. „Munkakörben elkövetett gazdasági és erkölcsi károkozás fogalmát teljes mértékben kimeríti a bíró ténykedése, amely egyszerűen botrányos és kritikán aluli volt. A mérkőzés szerepelt a tippmixen, s a jelek arra utalnak, hogy valaki nagy összegben fogadott a döntetlenre” – közölte az MTI-vel Kőszegi Géza, a kispestiek klubigazgatója. Saskőy a végén előbb hatperces hosszabbítást jelzett, majd ahhoz is hozzátett kettőt – melynek végén egyenlítettek a vendégek.

Kiss Zsolt, a Honvéd kisebbségi tulajdonosa hasonlóképpen vélekedett: „Az egész magyar futballhoz méltatlan volt a játékvezetés. Mondjuk ki, csalás volt. A fegyelmi bizottságot arra kérjük, hogy soron kívül tárgyalja a két kiállított játékosunk ügyét, mert hétvégén már Debrecenben lépünk pályára.” Aldo Dolcetti, a kispestiek olasz vezetőedzője igen mértéktartó volt, és nem kívánt a bíróval foglalkozni, inkább saját csapatát dicsérte. A bíró főszerepet játszott a mérkőzésen, de nem szeretnék véleményt alkotni az ítéleteiről – mondta az olasz mester.

Kollégája, Garami József szerint Saskőy az MTK kárára is tévedett, így nem érzi, hogy csapata előnyt élvezett volna a meccs folyamán. A kispestiek hét sárga és két piros lapot kaptak, az MTK egy sárga lappal „megúszta”, illetve kapott egy büntetőt az amúgy sportszerű találkozón – jelenti az MTI.

A Tippmix e heti ajánlatában a Bp. Honvéd–MTK találkozóra csak minimum ötös kötésben lehetett fogadni – írja az index.hu. Ez annyit jelent, hogy minimum négy másik meccset mellé kell tenni, és a feltételezett manipulációnak csak akkor van értelme, ha azokon a találkozókon is kedvező eredmények születnek. A keddi bajnoki esetében azonban valóban a döntetlen fizetett a legjobban: a hazai győzelem 2,35-ös, az iksz 2,7-szeres, a vendégsiker 2,2-szeres pénzt ígért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik