Belföld

1,5 milliárd forintos tőkeemelés a K&H Equitiesnél

A K&H Equities Rt. kizárólagos tulajdonosa, a K&H Bank Rt. november 15-én a leánycég alaptőkéjének felemeléséről döntött – tette közzé a társaság.

A tőkeemelésre 15 darab, egyenként 10 ezer forint névértékű és egyenként 100 millió forint kibocsátási értékű új nyomdai részvény zártkörű forgalomba hozatalával kerül sor. A cég jegyzett tőkéje ezzel 150 ezer forinttal – 200,8 millióról 200,95 millió forintra –, saját tőkéje pedig 1,5 milliárd forinttal emelkedett.

A K&H Bank az idén júniusban már jóváhagyott egy névértéken 320 ezer, árfolyamértéken 4 milliárd forintos, októberben pedig egy névértéken 80 ezer, árfolyamértéken 760 millió forintos tőkeemelést az Equities számára, így a leánycég az idén kibocsátási értéken összesen 6,26 milliárd forintot kapott.

A K&H Bank az idei harmadik tőkeinjekciót a korábbihoz hasonlóan azzal indokolta az MTI-nek, hogy az Equities és a K&H Bank nemzetközi tulajdonosai, a KBC Bank és az ABN Amro Bank minden körülmények között biztosítják az Equities számára a működéséhez szükséges, a jogszabályok által előírt tőkeellátottságot.

A társaságnál a korábbi években visszaélések történtek, az ebből származó veszteség fedezetére az Equities 2004 végéig összesen 11,428 milliárd forint céltartalékot képezett, aminek fedezetét tőkeemeléssel teremtette meg a tulajdonos. Tavaly a cég 3,846 milliárd forint veszteséget könyvelt el, saját tőkéje 2004 végén 1,007 milliárd forint volt.

A független könyvvizsgáló tavalyi évről készült jelentése megállapította: a jelentős bizonytalanságok miatt az ügy végső kimenetelét nem lehet megítélni, és a tényleges veszteség jelentősen eltérhet a megképzett céltartalék összegétől.

A Fővárosi Főügyészség augusztusban nyújtotta be a vádiratot Kulcsár Attila, a K&H Equities volt üzletágvezetője és húsz vádlott-társa ügyében a Fővárosi Bíróságra. A 21 vádlottat zömében sikkasztással, pénzmosással, okirat-hamisítással vádolják. A sikkasztás értéke mintegy 23 milliárd forint, az okozott kár mintegy 8,3 milliárd forint, aminek jelentős része, 6,3 milliárd forint zár alatt van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik