Belföld

Nem mertek iskolába menni a gyerekek, mert kiengedték a börtönből a zaklatójukat

Megdöbbentek és nagyon félnek azok a kislányok, aki pénteken reggel Tápióságon iskolába indultak, és a buszon megpillantották azt a férfit, aki két évvel ezelőtt szexuálisan molesztálta őket. Az eljárás még tart, de a bíróság váratlanul megszüntette a vádlott letartóztatását. Mit lehet tenni, hogy az áldozatoknak ne kelljen találkozniuk a zaklatójukkal?

Több tápiósági kislány sem mert egyedül iskolába menni péntek reggel azok után, hogy csütörtökön megszüntették a letartóztatását a környékükön élő Sz. Sándornak, aki két évvel ezelőtt rendszeresen fogdosta és zaklatta őket. Ezt az egyik áldozat édesanyja mondta el lapunknak.

Nem tudom, milyen bűnügyi felügyeletbe tették ezt a férfit, de ugyanúgy járkál itt mintha semmi sem történt volna. Miután hazajött, együtt kocsikázott a testvérével. A kislányom nagyon megijedt, amikor meglátta. Nem mert elmenni egyedül az iskolába, ezért én kísértem be egy másik kislánnyal együtt. Ekkor vettem észre, hogy ott van a buszon a korábban őket zaklató férfi is. A lányom mondta, hogy fél hazajönni egyedül, ezért délután is megyek érte. És ez szerintem ezek után mindig így lesz. Nagyon fel vagyunk háborodva mindannyian

– mondta zaklatottan az anyuka.

A több gyermekes édesanya nem véletlenül ennyire feldúlt. A kislányát molesztáló Sz. Sándor ugyanis pont mellettük lakik, azaz minden nap el kell mennie neki és a gyerekeinek a férfi háza előtt.

Az ügyben született vádirat szerint a kislányokat molesztáló idős férfi korábban többször is segített a családnak, amikor építkeztek. Ezt követően néhányszor előfordult, hogy az anyuka megkérte a férfit, vigyázzon az otthon maradt gyermekeire. Erre így emlékezett a kislány anyukája:

Édességgel becsalta a házba kislányokat, benyúlt a bugyijukba és simogatta őket. Mi a garancia arra, hogy ezt nem teszi meg mások gyerekeivel újra? Meddig tart neki behívni őket a kapun? A kislányom pszichológus segítségére szorul, és azóta teljesen leromlottak az eredményei. Hiába veszem át vele a leckét itthon, teljesen leblokkol az iskolában.

Az anyuka elmondása szerint a zaklatási ügy összesen hat gyermeket érint. A kérdéses időszakban az utca átellenes oldalán lakott a 68 éves férfi korábbi veje is a családjával, ott két kislány van. Ők szintén több alkalommal rábízták az idős férfira a gyerekeiket, amikor munkába mentek.

Később egy újabb család költözött két kiskorú leánygyermekkel abba az utcába, ahol a beteges hajlamú férfi is lakik. Ezek a gyerekek is többször megfordultak az idős férfi otthonában, aki a látogatások során kihasználta a helyzetet, és többször is szexuálisan molesztálta a kislányokat.

A bíróság kiengedte a börtönből a 7 és 9 év körüli kislányokat fogdosó és simogató férfit. Sz. Sándor bűnügyi felügyeletbe került, az ügydöntő határozat kihirdetéséig nyomkövetőt kell viselnie. 

Megkerestük a Budapest Környéki Törvényszéket, hogy megtudjuk miként biztosítható az érintett kislányok és családjuk lelki nyugalma úgy, hogy közülük többen is a vádlott szomszédságában, illetve a közelében laknak. Arra is kíváncsiak voltunk, van-e bármilyen jogi lehetőség arra, hogy a szülők megakadályozhassák, hogy a gyermekeik együtt utazzanak a buszon a zaklatójukkal.

Az írásbeli válaszban az áll, hogy a bíróság a tegnapi tárgyalási napon megszüntette a férfival szemben több mint két éve elrendelt előzetes letartóztatást, és enyhébb kényszerintézkedéssel korlátozta a vádlott személyi szabadságát. Ez azt jelenti, hogy a férfi nem hagyhatja el a lakóingatlanát, emellett nyomkövetőt is viselnie kell. A bíróság előírta továbbá, hogy a férfi otthon tartózkodását a nyomkövető mellett a helyi rendőrkapitányság embereinek személyesen és rendszeresen ellenőrizniük kell. Külön magatartási szabályként pedig megtiltották a számára, hogy az ügy sértettjeivel és azok rokonaival bármely formában, akár közvetlenül, akár közvetve kapcsolatba lépjen. Vagyis a bíróság engedélye nélkül nem mehet el sehova az otthonából.

Ha ezt megszegi, rendbírsággal sújtható, vagy letartóztatása ismét elrendelhető. A bíróság e döntésével szemben sem a sértetteknek, sem a hozzátartozóiknak nincs jogorvoslati lehetősége, azonban ha a végzés ellenére a vádlott felveszi velük a kapcsolatot, ezt jelenthetik az illetékes rendőrkapitányságon vagy a bíróságon a folyamatban lévő ügyre hivatkozással

– közölték.

A bíróság álláspontja szerint az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a férfi már 68 éves, és a betegségei miatt rendszeres gyógyszeres kezelésre szorul. Alighanem azért futottak össze a férfival reggel a buszon a kislányok, mert éppen orvoshoz ment, vagy valamilyen korábban engedélyezett hivatalos ügyet kellett elintéznie. Az anyuka szerint azonban nem szabadna betegségre hivatkozni egy ilyen súlyos bűncselekmény után.

Akkor nem volt beteg, amikor ezt tette? Tudja, az a legszomorúbb az egészben, hogy a többi szülő azt mondta, ezek után nem engedi át hozzánk a lányom barátait. Mindegyik félti ugyanis a gyermekét a szomszédunkban élő bácsitól. Hogy milyen büntetést adnék neki? Remélem, legalább két év börtönt kap kislányonként

– tette hozzá az édesanya.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Neményi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik