Belföld

Amerikai kézbe kerülhetnek az FTC-ingatlanok

Szerdán 30 napos jelentkezési határidővel meghirdették eladásra az FTC által használt Üllői úti-Könyves Kálmán körúti ingatlanok vagyonkezelői jogát. A pályázatok elbírálásánál közösen határoznak az érintett szervezetek, de a döntő szót majd a KVI mondja ki.

A Nemzeti Sport információi szerint a több kelet-európai országban is érdekelt, az ingatlanpiacon tevékenykedő amerikai cég, az AIG/Lincoln is azon pályázók között lesz, amelyek “ringbe szállnak” a Ferencváros sportingatlanjaiért. Az amerikaiak nem csupán a minimális célként megjelölt stadiont, birkózócsarnokot és irodákat, valamint kiszolgáló létesítményeket építenének az Üllői útra, hanem bevásárló- és szórakoztatóközpontot is. Meg nem erősített hírek szerint az AIG/Lincoln, 1.3 milliárd forintot fizetne a Ferencvárosnak, 1,6 milliárdot pedig az államnak, további 12 milliárdból építené fel a már említett létesítményeket.

Az amerikai cég figyelmének előterében eleinte Közép- és Kelet-Európa volt, majd Nyugat- és Dél-Európa, valamint Oroszország került a “célkeresztbe”, míg napjainkban Délkelet-Európában hódít a társaság. Leányvállalatai működnek Lengyelországban, Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Németországban, Olaszországban és Oroszországban. A cég magyarországi fejlesztéseinek összértéke mintegy 220 millió dollár volt. Az AIG/Lincoln helyi leányvállalatához kötődik az Alkotás Point Irodaház, az IP West Irodaház és az Airport Business Park.

A pályázat eredménye még ebben az évben várható, ugyanis a borítékokat december 16-án bontják fel, majd néhány napon belül kihirdethetik a győztest és a második helyezettet. A pályázati kiírás az Üllői út-Könyves Kálmán körút által határolt 6+2 hektáros terület vagyonkezelői jogának 49 évre történő megvételére szól. Ez a terület a magyar állam tulajdonában van, így a KVI-nek fizetnek érte a befektetők, akiknek több feltételnek kell megfelelniük.

Furulyás János a klub elnöke elárulta: van olyan érdeklődő, amelyik készen áll a Ferencváros részvényeinek megvásárlására is, amint sikerül a földterület kérdését rendezni. A klubelnök úgy vélte, ha sikerül értékesíteni a 6+2 hektáros területet, akkor a szükséges építkezéseket követően is marad a vevőnek 3-4 hektárnyi szabad területe, amire a konferenciaközponttól az irodaépületig azt húz fel, amit csak akar.

Arra az esetre is van forgatókönyv, ha nem sikerül a fenti feltételek mellett befektetőt találni, vagy nem érkezik megfelelő pályázat. A KVI fenntartja a jogot, hogy eredménytelennek nyilvánítsa a kiírást. Ha így történik, akkor hat hektár (azaz a stadion és környéke) vagyonkezelői joga 49 évre a Ferencvárosra száll, a másik két hektárt pedig az eredeti terveknek megfelelően az állam bocsáthatja áruba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik