Gazdaság

Kiterjesztenék a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmát

A Magyarországon működő kereskedelmi üzletláncok vezetői pozitívan nyilatkoztak arról, hogy ki kellene terjeszteni a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmát - mondta Szanyi Tibor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára.

Szanyi Tibor a tárca égisze alatt működő beszállítói tanács elnökeként csütörtökön a legnagyobb kereskedelmi üzletláncok mintegy 20 vezetőjével tárgyalt.

Elmondta, a készülő kereskedelmi törvényen kívül alacsonyabb szintű jogszabályban is meg kellene határozni az árak összehasonlítását lehetővé tevő fogalmakat, részleteket.

A megbeszélésről Szanyi Tibor úgy nyilatkozott: a kereskedelmi vezetők jelzése szerint szinte elfogytak a kereskedelmi láncok normáihoz alkalmazkodni tudó magyar beszállítók annak ellenére, hogy a több tízezer magyar vállalkozással van üzleti kapcsolatuk ezeknek a cégeknek.

A megbeszélésen szóba került, hogy érdemes lenne olyan szervezett képzést indítani, ahol a magyar kis- és középvállalkozások menedzsereit megtanítanák a beszállítói képességek javítására. Szanyi Tibor úgy vélekedett, elképzelhető, hogy a GKM a társminisztériumokkal közösen a potenciális magyar beszállítói háttér megteremtése érdekében ilyen képzéseket szervezzen, és ezekre az oktatásokra európai uniós forrásokat is lehetne szerezni.

A nagy kereskedelmi cégek vezetői szóvá tették azt is, hogy koordinálatlan a hatósági ellenőrzések rendje. Ezzel kapcsolatban Szanyi Tibor elmondta, hogy a készülő kereskedelmi törvény kapcsán a GKM javaslatot tesz a kereskedelmi ellenőrző hatóságok munkáját összehangoló szervezet létrehozására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik