Belföld

Összezavarodott a Nemzeti Választási Iroda oldala

Szombatra meghibásodott a Választás.hu, a Nemzeti Választási Iroda által fenntartott választási oldal.

A hibát sokan észlelték országszerte, mert szeptember 14-én lehetett először megnézni a rendszerben, hogy kik azok az önkormányzati jelöltek, akiknek a választási indulása jogerőssé vált.

A rendszerben azonban összekeveredtek a különböző települések és választókerületek adatai: a XVI. kerület indulói helyett például a VII. kerület jelöltjeit dobta ki a rendszer, a XVI. kerületnél pedig a XIII. kerületieket, de a keveredések sem állandóak, megismételt keresésre új és új kombinációk bukkantak fel. Dunakeszi város polgármester-jelöltjeire rákeresve például a gyáli jelöltek listája jelent meg az oldalon, egy újabb frissítésre viszont már a kistarcsai jelöltek névsora tűnt fel ugyanott.

Hasonlóképpen a szarvasi polgármesterjelöltekre keresve a Békés megyei Murony polgármesterjelöltjeit dobta ki a rendszer, mint az alábbi, kattintással nagyítható képen látszik (a névsorban itt valójában a fideszes Babák Mihályt és független kihívóját, Babák Zoltán Antalt kellene látnunk, helyettük a muronyi polgármesterjelöltek sorjáznak):

A rendszer működése szombaton 11 óra körül normalizálódott.

A 24.hu megkereste a Belügyminisztériumot és a Nemzeti Választási Irodát is a hibákkal kapcsolatban, amint választ kapunk frissítjük a cikket.

A 2014-es a parlamenti választás előtt a teljes informatikai hálózat becsődölt. Akkor a fővárosban körlevélben értesítették a jegyzőket, hogy az anyakönyvi nyilvántartó rendszer használatával próbálják meg megoldani a jelöltállítással kapcsolatos feladatokat. 2018-ban pedig éles helyzetben, a országgyűlési választás estéjén állt le a választási honlap. A Nemzeti Választási Iroda azt állította, hogy nem omlott össze a rendszer, csak háromnegyed óráig nem volt elérhető, amíg átálltak a tartalékportálra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik