Tudomány

Zseniális parkolási trükköt fejlesztettek ki az 1930-as években

A parkolás sokak számára napjainkban is nehéz, hiába az azt segítő fejlesztések. Az 1930-as években ugyanakkor sikerült találni egy egyszerű, de nagyszerű módszert a parkolás egyszerűsítésére.

Brooks Walker kaliforniai feltaláló trükkje az volt, hogy Packardja hátuljára egy ötödik kereket erősített. A fejlesztést először 1933-ban készítette el, majd később évtizedeken át finomította. A kicsúsztatható kerék megemelte a hátsó kerekeket, így a jármű fara könnyedén elforoghatott jobbra és balra, ezzel pedig könnyebbé vált a párhuzamos parkolás.

Walker az 1950-es években ismét kísérletezett a fejlesztésével. 1952-ben 175 dollárért árulta találmányát, ez ma nagyjából 471 ezer forintnak felel meg. Elképzelhető, hogy az ötödik kerék túl drága volt, és végül ez is hozzájárult ahhoz, hogy nem terjedt el.

A feltaláló egészen az 1970-es években bekövetkezett haláláig próbált betörni a piacra, a drága előállítás és a csomagtartó kapacitáscsökkenése miatt viszont egyik nagyobb autógyártó sem vásárolta meg szabadalmát, ötlete pedig utóbb feledésbe merült.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik