Belföld

Rácz: jövőre egyéni járulékszámla

Háromszintű egészségügyi ellátási csomagot készít elő az egészségügyi tárca – erősítette meg a kormány tavasszal bejelentett határozatát az ágazat első embere a Világgazdaságnak.

Rácz Jenő szerint a kabinet a biztosítók versenye helyett az intézményekét preferálja, elsődleges célja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) stabilitásának megteremtése. Ahhoz azonban, hogy az OEP valódi biztosítóként dolgozzon, mind a tízmillió állampolgár után járulékot kell fizetni. Jelenleg csupán 3,7 millióan fizetnek, ezért deficites az egészségbiztosítási alap.

Januártól működőképes lesz az egyéni járulékszámla, ez lesz az alapja a fokozatosan bevezetendő, háromszintű egészségügyi ellátási csomag bevezetésének. Az előzetes adatok szerint 300 ezer a „potyautas”, ennyien vannak, akik ugyan tehetnék, mégsem fizetik be a tb-nek az egészségbiztosítási járulékot, így az idén – becslések szerint – százmilliárd forinttal kurtították meg az egészségbiztosítási alapot. Számukra 2006-tól kötelező lesz a járulékfizetés. A jövedelem nélküliek biztosítását az állam állja, a munkanélküliek után pedig a munkaerő-piaci alapból fizetik be azt. Ez utóbbi további 330 milliárddal növeli az egészségbiztosítási alapot. Az alapvető csomag igénybevételét mindenkinek garantálja az állam.

A második, úgynevezett normál csomaghoz önmaguk befizetése jogán jutnak a biztosítottak. Ők azokat az ellátásokat kapják, amelyeket ma is megtérít az OEP, közte az orvosi, kórházi ellátást, a gyógyszerek árának támogatását. A harmadik csomagért külön díjat kell fizetni, amit vagy készpénzben, vagy a kiegészítő biztosításaik révén rónak le a betegek. E csomagba többletszolgáltatások kerülnek, amelyek tételes listája készülőben van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik