Belföld

Hibás fegyverek is vannak a magyar piacon

Az elmúlt 12 hónapban megnőtt a termékvisszahívások száma Európában, az Európai Unió országai közül Németországban és Magyarországon hívták vissza a legtöbb hibás vagy veszélyes terméket. Ezek között riasztópisztoly is van.

Magyarországon az elmúlt egy évben összesen 46 terméket hívtak vissza, ennél Európában csak egy országban – Németországban – többet, ott 73 terméket kellett kivonni a forgalomból – számolt be Fekete Miklós vezető menedzser a PriceWaterhouseCoopers legfrissebb felméréséről. Magyarországot Spanyolország követi 39, majd Litvánia 27, illetve Finnország 24 visszahívott termékkel. Franciaországban 22, Nagy-Britanniában 20 termék gyártóját, illetve forgalmazóját kötelezték termékük visszahívására. Érdekes, hogy az újonnan csatlakozott országok közül Szlovákia a tízes lista 8. helyén szerepel 19, Csehország pedig a 10. helyen 14 visszahívott termékkel.

Az EU Általános Termékbiztonsági Irányelvének (General Product Safety Directive – GPSD) 2004. évi bevezetése óta 175 százalékkal megnőtt, az EU egészében heti átlagban 4-ről 11-re emelkedett azoknak a termékeknek a száma, amelyek valamilyen okból nem forgalmazhatók. A visszahívások több, mint felét – 56 százalékot – az egyes országok hatóságai, 44 százalékát maguk az érintett cégek kezdeményezték.

Az Európában az elmúlt 12 hónapban tetováló festék, harisnya, csörgő, kerti tároló, pattogatott kukorica készítő gép mellett sok játékot is kivontak a forgalomból. Magyarországon a forgalomból kivont 46 termék között szerepelt gázöngyújtó, bőröndzár, elektromos kézi mixer, gőzölős vasaló, több asztali és éjjeli lámpa, forrasztópáka, riasztópisztoly és hajszárító, de a termékek között nagy százalékban szerepeltek játékok.

A termék-visszahívási ügyek száma magas Magyarországon, ami jelentős pluszköltséget ró a vállalatokra – mondta a PriceWaterhouseCoopers szakembere – s ma még egyáltalán nem jellemező, hogy ilyen esetekre biztosítást kössenek a cégek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik