Kultúra

Több év börtönbüntetésre és korbácsütésekre ítélték a rendszerellenes iráni metálbandát

14 és fél év börtönbüntetésre ítélték a Confess nevű iráni metálbanda két tagját, Arash Ilkhanit és a frontember Nikan Siyanor Khosravit, aki felett további 74 korbácsütésről is döntöttek, amiért metál játszik. A zenekart még 2015-ben tartóztatta le az iráni fegyveres alakulat, a Forradalmi Gárda istenkáromlás és rendszerellenes uszítás vádjával. A zenészeket három hónapig magáncellába csukták, majd egymilliárd riál (közel hétmillió forint) óvadék ellenében szabadlábra helyezték őket. Khosravi Isztambulba menekült, Ilkhani pedig Iránban maradt, hogy fellebbezen.

A Loudwire azt írja, hogy a bíróság július 3-i ítélethozatala szerint a tagok tizennégy és fél év börtönbüntetést kaptak, 5-5 évet az iszlám szentség megsértéséért, 1-1 évet az Iráni Iszlám Köztársaság elleni propaganda terjesztéséért, Khosravi pedig további három hónapot a legfelsőbb vezető és az elnök megsértéséért, még hatot a rendszerellenes szövegekért és az ellenzéki sajtónak adott interjúiért, valamint 74 korbácsütést is emiatt.

Úgy tudni, a Confess tagjai az ítélethozatal idején már Norvégiában tartózkodtak, ahova előzetesen menekültek és ott menedékjogot kaptak. A banda nemsokára jelenteti meg új, Revenge At All Costs című lemezét,melynek nemrég jött ki beharangozó száma, az Evin, mely cím a börtön nevére utal, ahol ültek.

Kiemelt kép: Youtube / Loudwire

Ajánlott videó

Olvasói sztorik