Sport

Be lehet-e törni az Acélbikát?

Dab(960x640).jpg (dab.docler, )
Dab(960x640).jpg (dab.docler, )

Kedden este kezdetét veszi a jégkorongos MOL Liga nagydöntője, melyben a címvédő Dab.Docler a HSC Csíkszeredával csap össze. Ha van olyan csapat a mezőnyben, amely tudja, hogyan kell legyőzni a Dunaújvárost, az pont az erdélyi együttes.

A dunaújvárosiak az egész szezonban kimagaslottak a magyar-román-szlovák közös rendezésű jégkorong-bajnokságból, a Miskolc elleni elődöntős párharc pedig azt is bizonyította, hogy az alapszakasz végi botladozások csak pillanatnyi megingások voltak. A Dab.Docler kissé meglepő módon a nagy riválist választotta (ez az idei újítása a sorozatnak) az egyenes kieséses szakasz kezdetén, azonban az Acélbikák viszonylag könnyedén léptek át a Jegesmedvéken, így a döntős szereplés mellé elkönyvelhették történelmük ötödik magyar bajnoki sikerét.

A Dunaújváros már magyar bajnoknak vallhatja magát (Fotó: MTI)

A fináléban az a HSC Csíkszereda vár majd a címvédőre, amely a szezon elején kissé hullámzóan teljesített, az erdélyi brigád azonban összekapta magát a bajnokság végére, így a harmadik helyre oda tudott érni az alapszakasz végén. Az elődöntőben az amúgy jól teljesítő Érsekújvárt győzték le Stanislav Kozuchék, a lehető legrövidebb idő, három mérkőzés alatt kiharcolva a döntőbe jutást.

A HSC-re egy komoly időszak vár, ugyanis az együttes a MOL Liga mellett a román bajnokságban is érdekelt, azaz zsinórban fogja játszani a meccseit. Az elkövetkező pár hétben minimum 11, maximum 19 mérkőzés vár a klubra. Ezt nevezik erőltetett menetnek…

Na, de vissza a fináléhoz! A döntő az egyik fél negyedik győzelméig tart, azaz minimum négy, maximum hét mérkőzésen dől el az első hely sorsa. Kedden és szerdán Dunaújvárosban csapnak össze a felek, szombaton és vasárnap pedig Csíkszeredában. Amennyiben szükséges a folytatás, akkor felváltott pályaválasztói joggal folytatódik a küzdelem, ha kell, akkor a mindent eldöntő, hetedik mérkőzést Dunaújvárosban rendezik.

Ez egyébként a MOL Liga ötödik szezonja, az első kiírást a HC Csíkszereda nyerte, aztán a Vasas diadalmaskodott, két éve a HSC nyerte a Dab elleni döntőt, tavaly pedig a Dunaújváros verte a Miskolcot. Mindez azt is jelenti, hogy aki most nyer, az lesz a sorozat történetében az első, aki kétszer is magasba emelhette a győztesnek járó kupát.

A mostani lebonyolítási rendszerben (reguláris szakasz majd rájátszás) egyébként eddig háromszor is az alapszakaszgyőztes nyert, ráadásul kétszer söpréssel, míg egyszer 4-1-es összesítéssel. Ez alapján simának is tűnhetne az előttünk álló párharc, csakhogy a HSC az egyetlen csapat az idény során, amelynek jobb az egymás elleni mérlege a Dabbal szemben: ötször nyertek az erdélyiek, háromszor az újvárosiak. Így már másabb a leányzó fekvése.

Azariéknak nem lesz könnyű dolguk (Fotó: MTI)

„Jelenleg semmi mással nem foglalkozunk, csak az első találkozóval, azt kell megnyernünk, s majd utána készülünk csak a párharc második mérkőzésére. A Miskolc elleni győzelem után egy nap pihenőt kaptak a játékosok, de szombattól már keményen készülünk a döntőre, ami még nehezebbnek ígérkezik az elődöntőnél. Vetélytársunk nagyon jó csapat, kivételes tudású jégkorongozókkal, ráadásul náluk véd a liga egyik legjobb kapusa is, szóval a maximumot kell nyújtanunk a remélt győzelem megszerzéséhez. Igazi playoff-csatára számítok, melyben a speciális helyzetek kihasználásának hatékonysága, a kapu előtti agresszív játék lehet az egyik döntő tényező” – mondta dunaújvárosi oldalról Szilassy Zoltán másodedző a dabdocler.hu-nak.

Erdélyi, Huba és Somogyi sérülés, Pavuk pedig eltiltás miatt nem áll a szakmai stáb rendelkezésére, ugyanakkor jó hír hazai oldalon, hogy Lindgren ismét játékra jelentkezett. A túloldalon közben szinte mindenki hadra fogható:

„Természetesen, mint minden mérkőzésen ezúttal is győzni szeretnénk, bárhol bárkivel játszunk. Jó formában vagyunk, esélyeink megvannak. Sérültünk nincs szerencsére, Bíró Ottót leszámítva. Nem számít semmit, az, hogy a Dunaújváros egy mérkőzéssel többet játszott, hiszen mi azt az előnyt elveszítettük az utazással” – így a sportclub.ro-nak Gál Sándor, a HSC edzője.

A MOL Liga döntőjének menetrendje

2013.03.12. kedd: Dab.Docler – HSC Csíkszereda, 18 óra
2013.03.13. szerda: Dab.Docler – HSC Csíkszereda, 17 óra 30 perc
2013.03.16. szombat: HSC Csíkszereda – Dab.Docler, 18 óra 30 perc
2013.03.17. vasárnap: HSC Csíkszereda – Dab.Docler, 19 óra 30 perc
2013.03.20. szerda: Dab.Docler – HSC Csíkszereda, 18 óra 30 perc (ha kell)
2013.03.22. péntek: HSC Csíkszereda – Dab.Docler, 17 óra 30 perc (ha kell)
2013.03.25. hétfő: Dab.Docler – HSC Csíkszereda, 18 óra 30 perc (ha kell)

A mérkőzéseket a Digi Sport tűzte műsorára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik