Belföld

Veszélyben 50-60 ipari park

Mind a 165 ipari parkkal újra szerződik a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM), ha a kormány elfogadja a tárca, egyelőre közigazgatási egyeztetés alatt álló előterjesztését - tudta meg a Népszabadság.

A javaslat számos ipari parkra hozhat nehéz időket, hiszen a benne foglaltak miatt 50-60 esetben a cím viselésének joga is veszélybe kerül. A tervezet szerint a tárca szakértői, helyszíni ellenőrzések után, egyedi döntéssel határoznak a parkok sorsáról.
A 165 magyarországi ipari parkból 15-ben még egy kapavágás sem történt. Nem könnyű ugyanis teljesíteni a vállalt feltételeket. A cím elnyerésétől számítva öt év van arra, hogy legalább öt cég települjön be az ipari parkba, és legalább 500 munkahely jöjjön létre.

A GKM kormányhatározat-tervezete végre rendezné az ipari parkok helyzetét. Az elképzelések szerint három kategória jön létre. Az elsőbe azok a parkok tartoznak, amelyek több mint öt éve működnek, de eddig ott nem történt semmi. Jelenleg 8-9 ipari park van ilyen helyzetben, tőlük várhatóan azonnal megvonják a cím viselésének jogát. Ahol ugyancsak eltelt az öt év, de ötnél kevesebb cég települt be 500-nál kevesebb munkahellyel, azokkal újratárgyalják a szerződést. A harmadik, a feltételeket akár túl is teljesítő elit kategóriába tartozó ipari parkok örök címet kapnak, amelyet már nem lehet elvenni tőlük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik