Tech

Kórházak szivárogtathatnak adatokat a rendőrségnek a hongkongi tüntetőkről

Egy hongkongi orvos azt állítja, tudomása van róla, hogy a kórházakat irányító testület személyes információkat szivárogtat a rendőrségnek a hozzájuk kerülő tüntetőkről. Dr. Pierre Chan, aki a hongkongi orvosi tanács tagja is, aggódik, hogy a tüntetők nem mernek majd a kórházakhoz fordulni segítségért, mert veszélyben érzik magukat – írja a Gizmodo.

Chan birtokába került egy lista, amin 76 olyan beteg személyes adatai láthatók, akik közvetlenül a a kiadatási törvény elfogadása elleni tüntetés után kerültek a sürgősségire. A kórház tagjainak állítólag a szerdai napon, amikor a tüntetés legagresszívebb része zajlott, és amikor a rendőrök könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatták a tömeget, miután azok elkezdték elfoglalni a kormányzati negyed utcáit, mindenkit be kellett sorolniuk aszerint, hogy rendőr, riporter, egyszerű polgár vagy bármi másról volt az illető. A dokumentum címe állítólag a „tömeges gyülekezés a Legco előtt” volt, és úgy volt címkézve, hogy „a rendőrségnek”.

Fotó: EyePress News / EyePress

A kórházak azzal védekeznek, hogy bár ők nem adtak utasítást a dolgozóknak arra, hogy személyes adatokat szivárogtassanak, a kórházak számítógépeibe mindig be van jelentkezve valaki, ehhez pedig könnyű hozzáférni, és adatokat lopni.

A tüntetők egyébként is nagyon óvatosak, ha a személyazonosságukról van szó: legtöbben eltakarják az arcukat, hogy ne lehessen felismerni őket a fotókon, csak a biztonságos, kódolt üzenetküldő applikációkat használják, és arra is felhívják a figyelmüket, hogy metrókártyát például ne bankkártyával vegyenek, hogy ne tudják a hatóságok, éppen merre járnak. A kórházas botrány erre most még rá is tesz egy lapáttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik