Gazdaság

4,1 százalékkal nőtt a GDP

Az előzetes számítások alapján Magyarország bruttó hazai terméke az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,1 százalékkal nőtt 2005 második negyedévében - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményében.

Az első félévben a gazdasági növekedés mértéke így elérte a 3,5 százalékot. A GDP bővülése a naptári hatást figyelembe véve 3,9 százalékos volt. A szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 1,2 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék 2005. második negyedévében. Az első negyedévben a GDP 2,9 százalékkal növekedett. 


A bruttó hozzáadott érték volumene az árutermelő ágazatokban 5,2 százalékkal, a szolgáltató ágazatok hozzáadott értéke 3,8 százalékkal volt több mint 2004 második negyedévében. A KSH a felhasználás oldalról is közölt számokat. A beruházások gyorsuló ütemben, 9,4 százalékkal bővültek, melyben meghatározó volt az útépítések dinamikájának emelkedése. Ez az építőiparban is erősen visszatükröződik.


Ez a szám mind az elemzői konszenzus 3,8-3,9 százalékos adatát, mind pedig az Ecostat augusztus közepi gyorsbecslését meghaladja (4 százalék +/- 0,2 százalék).


Növekvő beruházások


A KSH szintén ma közölt adatokat a beruházásokról: ezek volumene 9,4 százalékkal nőtt az előző év ahsonló időszakához képest. 2005 első félévében összesen 1667,3 milliárd forintot költöttek beruházásra, így azok volumene 8,3 százalékkal nőtt.


3,5 százalék felett az éves növekedés?


Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet augusztus végi előrejelzése szerint a gazdasági növekedés üteme 2005-ben magasabb lehet a korábban vártnál. A második negyedévi GDP gyorsbecslés eredménye alapján az éves növekedési ütem meghaladja a 3,5 százalékot – vélekedett az intézet.


Az Ecostat gyorsbecslése a második negyedévben 4 százalékok bruttó hazai termék bővülést prognosztizált, azaz 0,1 százalékponttal kevesebbet, mint a KSH keddi számadata.


Az ipari termelést még mindig az export-értékesítés biztosítja, az elmúlt hónapokban ugyanakkor jelentősen megugrott a belföldi értékesítés is. Míg az előző évben mintegy 1 százalékkal csökkent a hazai eladások értéke, addig 2005 az első félévében már 3,2 százalékos volt a növekedés. Amennyiben a kivitel lendülete megmarad, az ipari termelés 6 százalékkal is bővülhet az év egészében.


A 2005. évi államháztartási hiány az Ecostat prognózisa szerint GDP-arányosan 4 százalék körül alakulhat. Jelentős eredmény lehet, ha teljesülne a korábban kitűzött 3,6 százalékos deficit-cél, ez egyúttal a külföldi befektetések további emelkedését is eredményezhetné. 


Az év egészére az elemzők 3,5 százalék körüli bővülést várnak. 2006-ban a növekedés kissé gyorsabb, 3,7 százalékos lehet az elemzői konszenzus szerint.

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint a vártnál jóval erősebb második negyedévi magyar GDP-adat ellenére továbbra is 6 százalék alatti jegybanki kamat várható az év végére. A tervezett adócsökkentések révén az elemzők arra számítanak, hogy gyökeresen átalakul a növekedés összetétele, a fő hajtóerővé ismét a belső fogyasztás válik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik