Az eső már elállt, mire megérkeztünk Sopronkeresztúrhoz (Deutschkreutz). Burgenland egyik fő nevezetessége a borkultúra, Sopronkeresztúr és a környező települések pedig különösen nevezetesek a minőségi borokról.
Kellemes út vezet végig Sopronkeresztúron: a Szent Kereszt Felmagasztalása tiszteletére szentelt katolikus templom környékén szépen sorjáznak a vinotékák (a templomot is érdemes megnézni, már a 13. században is állt, igaz, később barokk stílusban átépítették.
A sok borbolt nem véletlen: Sopronkeresztúr, illetve a környező községek jelentik az osztrák kékfrankos otthonát, igaz, egyéb fajtákat (merlot, cabernet sauvignon) is termelnek. A vinotékákban szinte csak helyi borokat kínálnak, az éttermekben pedig kisebb túlzással sértésnek veszik, ha az ember sört rendel.
Bevett jelenségnek mondható, hogy a jó borvidékek a jó konyhákat is magukkal vonzzák, Sopronnyék térségére ez fokozottan igaz: a hagyományos osztrák fogások mellett kifejezetten a borozáshoz passzoló ételek is megtalálhatóak a helyi étlapokon.
Miután megszálltunk Sopronkeresztúrban, reggel elindultunk a hajtánytúrára, utunk egyik legnagyobb kalandjára. Erről a későbbiekben videóban számolunk be.