Nagyvilág

Manfred Weber: Orbán nálunk nem hangadó

A néppárti csúcsjelölt elárulta, a CEU megmentéséhez a világ egyik leghíresebb egyetemét is bevetik.

A Népszava brüsszeli tudósítójának Manfred Weber jelezte, ő sem tudja, hogy alakul a Fidesz és az Európai Néppárt viszonya a  következő hetekben. Világossá tette, ha Orbán Viktor provokál,

EU-ellenes, Juncker-ellenes vagy Timmermans-ellenes kampányt folytat, akkor a néppárti bölcsek tanácsának elnöke, Herman van Rompuy ennek megfelelően fogja elkészíteni az ajánlásait.

Megismételte, a néppárt függesztette fel a Fidesz tagságát.

A döntés üzenete az, hogy nem Orbán Viktor határozza meg az EPP irányvonalát, jövőjét, hanem azok a hangadó személyiségei, akik közé – Angela Merkel mellett – önmagát is sorolta.

Nagyágyú a CEU mellett

A CEU megmentésére kidolgozott tervéről elárulta, hogy nemcsak a Müncheni Műszaki Egyetem, hanem az amerikai Stanford Egyetem is készül az együttműködésre. Michael Ignatieff, a CEU rektora április 11-ikén Münchenben fog tárgyalni a partneri kapcsolatok részleteiről.

Nem szeretném elmélyíteni a törésvonalakat, megoldásokra törekszem. Ez az én politikám.

Mint mondta, Orbán Viktor akkor is Magyarország kormányfője, ha felfüggesztették pártja tagságát.

Kompromisszumot kell találniuk a CEU ügyére.

A kizárás is az asztalon

Tudja, ez csak egy ügy a sok közül, van még sok probléma, de lépésről lépésre kell haladni. Ha rövid időn belül nem lesz előrelépés, akor Herman van Rompuy teszi helyére a dolgokat.

A Fidesz kizárásának a lehetősége az asztalon van, efelől senkinek ne legyen kétsége.

Szerinte az EP-választáson kulcsfontosságú lesz, hogy a fősodor pártjai komolyan vegyék az emberek aggodalmait, megértsék, miért szavaznak nacionalista, radikális erőkre.

Minek nevezzelek?

Az is a populisták kezére játszik, ha nem nevezik nevén a dolgokat. Az Alternatíva Németországért pártot sokan populistának tartják, de jelöltlistája tele van újnácikkal, a szélsőségesek átvették a hatalmat, amit világossá kell tenni a választóknak – fogalmazott.

Weber fontosnak tartja, hogy az EPP pártjai ne ígérgetésekkel, hanem tényekkel, hosszútávra szóló programmal győzzék meg a választókat. Az EPP csúcsjelöltje mindent megtesz azért, hogy a választások után a szélsőjobboldal ne jusson befolyáshoz az európai intézmények döntéshozatali eljárásaiban.

Kiemelt kép: MTI/EPA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik