Tudomány

Zokog egy hal

A háromgerincű békahal, ha bajba kerül, sír akár egy csecsemő.

Az Ausztráliában és Délkelet-Ázsiában honos édesvízi békahalféle a Batrachomoeus trispinosus mangrove édesvízi mocsarakban folyótorkolatokban élő különleges csontos hal. Ránézésre nagyon hasonlít a békára illetve a varangyra – innen kapta a nevét – és ő az egyetlen uszonyos, mely sírni tud.

A békahal összetett hanggerjesztésre képes szokatlan úszóhólyagjával, melyet izmaival hoz rezgésbe. Az izmai külön is képesek hangkiadásra, így ha a hal társainak segítségét kéri, kettős hangképzőszervével sírni kezd.

A Batrachomoeus trispinosus sírását a Cornell Egyetem tudósai rögzítették elsőként. A halak sikolyát véletlenül vették észre: a békahalak által kiadott hanghullámok számítógépes hangelemzéskor a madár és emberi hangokhoz hasonló nem-lineáris hullámformát mutattak.

A nem-lineáris hanghullámformával bírnak az állatvilágban hívóhangok. Hasonló “nyüszítések” alapján ismerik fel egymást a vadon élő kutyák és a pingvinek. A nem-lineáris rezgések érzelmi választ csikarnak ki azokból, akik hallják, a filmesek előszeretettel használják a közönség elérzékenyítésére, és ezért sírnak így a kisbabák is.

AJÁNLOTT LINKEK:

A zokogó békahalról megjelent tanulmány (RSPB)
Tudj meg még többet a békahalfélékről! (Wikipedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik