Tudomány

Ezzel a zenével elriaszthatjuk a szúnyogokat

Az emberek ősidők óta próbálnak védelmet találni a szúnyogok ellen, mára pedig már rengeteg hatékony riasztó érhető el. Szakértők egy csoportja most újabb, igencsak meglepő módszert talált, mellyel távol tarthatjuk a rovarokat – számol be a BBC.

Az eredmények alapján az elektronikus zene, különösen a dubstep és Skrillex remek eszköz a szúnyogriasztásra.

A hangok sok állat számára kiemelten fontosak a szaporodás és az életben maradás szempontjából. A Hamady Dieng, a Sarawaki Malajziai Egyetem munkatársa által vezetett csapat az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) felnőtt egyedeit tette ki elektronikus zenének, hogy felmérjék a hangok hatásait.

A kutatók a Skrillex Grammy-díjas albumán szereplő Scary Monsters And Nice Sprites-ot választották ki rendkívül alacsony és magas frekvenciái miatt. A rovaroknál ugyanis utóbbiak elősegítik a párzást, a zajok ugyanakkor megnehezíthetik a fajtársak és potenciális prédák érzékelését.

A közelmúltban megjelent tanulmányukban a szerzők azt írják, a zene hatására a nőstények később és kisebb eséllyel szívtak vért. A szám emellett a szexuális aktivitást is csökkentette.

Mivel az egyiptomi csípőszúnyog több betegséget, így Dengue-lázat, Zika-vírust, Chikungunya-lázat és sárgalázat is terjeszt, a felfedezés kifejezetten fontos lehet a fertőzések elleni védekezésben.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik