Foci

Négy csapat és két kiadó hely a torinói döntőre

A legnagyobb esélyesnek tartott Juventus a Benficához látogat, a Sevilla pedig a Valenciát fogadja a labdarúgó Európa Liga elődöntős párharcainak csütörtöki első mérkőzésein.

A Benfica vasárnap története során 33. alkalommal nyerte meg a portugál bajnokságot, míg a Juventus jelenleg nyolc pont előnnyel vezeti a Serie A-t, és szinte bizonyos, hogy meg is védi címét.

A 21.05 órakor kezdődő találkozón két olyan gárda csap majd össze, amely még nem szenvedett vereséget a sorozat mostani kiírásában. Ráadásul a Benfica története során még veretlen hazai környezetben az Európa Ligában: 17 mérkőzésen 15 győzelem és mindössze 2 döntetlen a Sasok mérlege.

A Benfica és a Juventus korábban kétszer találkozott egymással az európai kupákban, a Bajnokcsapatok Európa Kupájának 1967/68-as idényében az elődöntőben csaptak össze, akkor a legendás Eusebio vezette portugálok kettős győzelemmel jutottak a fináléba, amelyet végül elvesztettek a Manchester United ellen.

Fotó: Europress fotóügynökség

Legutóbb 1993-ban az EL jogelődje, az UEFA Kupa negyeddöntőjében találkozott a két csapat, a Giovanni Trapattoni által dirigált torinói alakulat az első mérkőzésen 2-1-es vereséget szenvedett, a visszavágón azonban magabiztos, 3-0-s diadalt aratott és meg sem állt egészen a végső győzelemig. Ebben a párharcban a Juventus jelenlegi vezetőedzője, Antonio Conte is ott volt a pályán.

A másik ágon spanyol házi rangadóra, Sevilla-Valencia összecsapásra kerül sor, szintén 21.05 órás kezdéssel.

A két gárda a 2000-es években az UEFA Kupában összesen háromszor diadalmaskodott, előbbi 2006-ban és 2007-ben is megnyerte a sorozatot, utóbbi pedig 2004-ben bizonyult a legjobbnak. A bajnokságban a két csapat őszi mérkőzését hazai környezetben 3-1-re nyerte a Valencia, a februári “visszavágón” pedig gól nélküli döntetlen született. Történetük során eddig összesen 207 tétmérkőzést vívtak egymással a felek, s 95 Valencia-siker mellett 35 döntetlen és 77 Sevilla-győzelem született.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik