Kultúra

Meghalt Scott Walker énekes-dalszerző

76 éves korában meghalt a Walker Brothers egykori énekese, aki később szólóban kísérleti albumaival rendkívüli életművel írta be magát a poptörténelembe.

Az énekes eredeti neve Noah Scott Engel volt, és 1943-ban született Ohióban, de Kaliforniában nőtt fel. Ott alapította meg a Walker Brotherst John Maus társaságában, aki a John Walker művésznevet vette föl, Engel pedig Scott Walker lett. Az együttes a brit dobosuk javaslatára Londonba költözött, mely aztán haláláig Walker otthona is maradt. A Walker Brothers a hatvanas évek sztárzenekarai közé tartozott, listavezető slágereik (Make It Easy On Yourself , The Sun Ain’t Gonna Shine (Anymore)) voltak, és sok-sok lányrajongójuk.

Az együttes aztán 1967-ben feloszlott, Scott Walker pedig szólóban folytatta, és a nagyzenekaros, szimfonikus, nagy ívű popzenéből kiindulva egyre kísérletezőbb lemezeket készített. Az első négy Scott Walker-album azóta is gyakori résztvevője a minden idők legjobb lemezei listáknak, Walker pedig a hetvenes évektől egyre elborultabb és sötétett albumokat készített, még akkor is, amikor átmenetileg újraalakította a Walker Brotherst. A későbbi évtizedekben egyre ritkábban jelentetett meg albumokat, melyek továbbra is nagy hatásúnak bizonyultak, utolsó albuma 2014-ben készült a Sunn O))) avant-metal zenekarral közösen, de még ezt követően is két filmhez szerzett zenét (The Childhood of a Leader, Vox Lux). A haláláig kísérletező Walker halálhírét kiadója, a 4AD jelentette be.

(Guardian)

Borítófotó: George Wilkes/Hulton Archive/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik