Belföld

Az MDF aláírásokat gyűjt az iraki magyar katonák hazahívásáért

A Magyar Demokrata Fórum aláírásokat gyűjtött az Irakban állomásozó magyar katonák hazahozataláért szerdán Budapesten.

“Az MDF csatlakozott ahhoz a civil kezdeményezéshez, amely 50 ezer aláírás összegyűjtésével el akarja érni, hogy az Országgyűlés támogassa a magyar katonák azonnali hazajövetelét Irakból” – mondta Gémesi György alelnök az aláírásgyűjtés helyszínén, a Ferenciek terén megtartott sajtótájékoztatón.

Az MDF azért csatlakozott a két hónappal ezelőtt indított népi kezdeményezéséhez, mert eddig öt alkalommal nyújtotta be országgyűlési határozati javaslatát e témában, de azt “lesöpörték az asztalról” – közölte. “Az elmúlt hónapokban nem tudtuk elérni azt, hogy az Országgyűlés foglalkozzon ezzel a kérdéssel” – mondta az MDF alelnöke.

Az amerikai külügyminiszter magyarországi látogatása után különösen fontossá vált a magyar katonai kontingens hazahozatala, mert Colin Powell nyilatkozataiból az derült ki, hogy a magyar részvétel meghosszabbítását szeretné – tette hozzá.

Az MDF álláspontja nem változott: “ehhez a háborúhoz semmi közünk nincsen”. A magyar katonákat azonnal haza kell hozni Irakból, mert nem igazolódtak be a tömegpusztító fegyverekről szóló feltételezések és Szaddám Huszein iraki vezető semlegesítésével erősebbé és gyilkosabbá vált a küzdelem – mondta Gémesi György. Sem katonapolitikailag, sem morálisan nem vállalható ez a háború – jelentette ki.

Az aláírásgyűjtés augusztus 11-ig tart, addig 50 ezer aláírást kell összegyűjteni. Ebből több tízezer már megvan, a hét végén összegezik számukat – mondta a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik