Kultúra

Pálfi György Wass Albertről és Trianon traumájáról forgatna horrort

1919 munkacímmel, Wass Albert novelláira épülő horrorfilmet készítene Trianon traumájáról Pálfi György, írja a Magyar Hang. A rendező a januári Filmvilágnak adott interjút, melyben formabontó ötletéről is mesélt. A Taxidermia és a Hukkle alkotója szerint filmet készíteni Magyarországon csak közpénzből lehet, amit a kormány oszt szét, tehát muszáj együttműködni velük. Ő, ha a kormányt nem is, országát szolgálni akarja, ugyanakkor folyamatos visszautasításban van része, és nem érti, miért. Annak örülne, ha a Filmalap legalább a filmtervek kidolgozásában támogatná, hogy ne azt érezze, mekkora nyűg nekik, ha bead valamit.

Pálfi György: Legyen ez egy beképzelt interjú!
Pálfi György arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy igenis tisztában van vele, hogy értéket képvisel.

„Elképesztően rossz érzés úgy megírni egy forgatókönyvet, hogy tudom, úgysem fog megvalósulni” – mondta, ezért is próbál visszautasíthatatlan filmterveket beadni.

Példaként hozta Rejtő Jenőt (a Szőke Ciklonból tervezett film egyébként a Toldi-projektnél is drágább lett volna, melyet szintén elkaszáltak), a Toldit és a Cserna-Szabó András regénye alapján tervezett Sömmit. De ha ezek a nagy filmtervek nem mennek át, akkor megteszi szerinte egy kis költségvetésű, 300 milliós horrorfilm „Trianon traumájáról, a jobboldali pártok kedvenc írójától, a sok faluban szobrot kapó Wass Alberttől. Ha ezt sem támogatják, akkor nem tudok másra gondolni, mint hogy nincs szükségük a munkára, amit rendezőként el szeretnék végezni”.

A felvetésre, miszerint Wass személye körül éles politikai viták zajlanak, Pálfi kifejtette: neki nem ezzel kell foglalkoznia, hanem hogy jó filmet készítsen a történetből. Nem kell begyömöszölnie Wasst a magyar irodalom panteonjának legmagasabb helyére, mert szerinte sem oda tartozik, de „azt el lehet ismerni, hogy jó történetmesélő volt”. Az antiszemitizmusvádról a rendező azt gondolja, hogy a Vukot meg „a nácikkal kollaboráló” Fekete István jegyzi, aki a „mai napig betiltott Kovács István című film forgatókönyvét írta Páger Antallal a főszerepben.” A Vukról mégis le tudják választani ezt a vádat, és Pálfi szerint Wass Albert műveiről is le lehet.

A rendező egyébként megköszönte a Filmalapnak azt is, hogy hét év után támogatták egy filmjét, Az Úr hangját, miután a Toldinak megítélt 900 milliós támogatást visszavették. Mindamellett Pálfi nem mondott le a megvalósulatlan filmtervekről, és továbbra is szívesen megcsinálná azt.

A magyar sci-fi visszahódította a világűrt, de minek?
Pálfi György új filmje kellően elborult és tele van kreatív ötletekkel, de a dráma út közben elsikkad. Az Úr hangja kritika.

Kiemelt kép: Filip Singer/EPA/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik