Belföld

Hadházy: Polt, a közmédia és a különbíróság a hatalom bástyái

Hetvenéves tabut döntöttek le: a hatalom fizikai agressziót alkalmazott mentelmi joggal bíró képviselővel szemben

– mondta Hadházy Ákos a Népszavának adott interjúban. A független képviselőt az egyik tüntetése alkalmával az MTVA épületéből lényegében kidobták a biztonságiak, miután felmászott egy lépcsőre. Szerinte botrányos, hogy a rendőrség nem intézkedett az ügyben.

A politikust kérdezték az Európai Ügyészséghez való csatlakozást támogató aláírásgyűjtéséről, erre azt mondta, nem kizárt, hogy májusig meglesz a szükséges egymillió aláírás, noha egyelőre 380 ezernél tart a számláló. Ugyanakkor Hadházy leszögezte, ez nyilván nem elég a Fidesz bukásához. Úgy véli, három bástyája van a hatalomnak, Polt Péter legfőbb ügyészsége, a kormánypropaganda és a közmédia, valamint a most felálló fideszes különbíróságok, és ezek ledöntése nélkül nem lehet megverni a kormánypártot. Hadházy úgy gondolja:

Soha nem fogják önként átadni a hatalmat, mert tudják, annyit loptak, hogy az a börtönt jelentené számukra.

A 2019-es EP- és önkormányzati választásról Hadházy azt mondta, a végsőkig el kell menni, hogy valódi választáson vehessenek részt, de színjátékban nem vesznek majd részt. Ahhoz pedig, hogy a kormány megfordítható legyen, azt kell látnia, ellenzéke elszánt és kérlelhetetlen. Mint mondta:

Ha azt érzékelik, hogy megpróbáltuk, de ha nem sikerült, azért Brüsszelbe kiküldünk 5-6 ellenzéki képviselőt, akkor nem vesznek komolyan. Ami a nagyobb baj, hogy a társadalom sem. Azért indultak tavaly év végén a meglehetősen erős tiltakozások, mert látták az emberek, hogy komolyan vesszük az ellenállást és nem asszisztálunk tovább a kormány munkájához. Sok képviselőnek még be kell látnia, hogy bármennyire összefoghatunk, az önmagában még nagyon kevés, ha nincs valódi elszántság mögötte.

Az előtte álló feladatok közül kiemelte, hogy minden képviselőt meg kell győznie arról, hogy amíg a hatalom bástyái állnak, addig nem lehet eltakarítani a Fideszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik