Élő Belföld

Hadházy: “A lónak a faszát csőcselék” – Élő

  • Péntek este hattól Békementetet rendez a Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
  • Este nyolctól pedig Áder Jánoshoz terveznek vonulni a tüntetők, a Sándor-palotába.
  • Áder csütörtökön írta alá a rabszolgatörvény néven elhíresült módosítást a Munka törvénykönyvében, amellyel több túlórára kényszeríthetik a dolgozókat.
  • A törvénymódosítást múlt hét szerdán fogadta el a parlamenti, az ellenzéki pártok mindent megtettek, hogy megakadályozzák azt. Elállták a pulpitust, Orbán Viktor arcából élőztek a Facebookra.
  • Azóta sorozatosan tüntetnek Budapesten, és ezek a tüntetések sokkal erőszakosabbak, mint a tavalyiak voltak.
  • Vasárnap az MTVA épületéhez vonultak a tüntetők, hogy a köztévé beolvassa a követeléseiket. Az épületbe bejutó parlamenti képviselők közül többet biztonsági őrök bántalmaztak és dobtak ki, pedig joguk volt az épületben lenni.

Elindult a mai második tüntetés

Közzétette: 24.hu – 2018. december 21., péntek

„Több tonna narancssárga vécépapírt”

dobtak a Sándor-palota felé a Momentum tagjai, legalábbis ezt mondta Fekete-Győr András elnök munkatársunknak, a vécépapír valószínűleg a bajszos szar skandálással van kapcsolatban.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás /24.hu

Úgy néz ki, hazamennek az emberek

A szervezett programnak már vége, egy kis csoport kezd összegyűlni a főbejárat előtt, de a kevesen vannak, és a legtöbben egyszerűen szivárognak el hazafele.

Eleredt az eső

Még sokan füstölnek, főleg a momentumosok közül, de egyre inkább esik az eső, az emberek egy része pedig szivárog haza. A momentumosok közben azt kiabálják, hogy

szarszag van

Hivatalosan vége

A beszédeknek Varjuval vége, a felszólalók ismét a színpadon, a Himnuszt éneklik. A szervezők azt kérik, hogy mindenki békésen menjen most haza. Nagyon sokan el is indultak.

"Ha Orbán Viktor békét akar, akkor mondjon le!"

A Tanítanék Mozgalom képviseletében Törley Katalin is sztrájkot akar, mert egyszerűen nem lehet párbeszédet folytatni az oktatásról, hiszen

a közoktatásért ma egy nőgyógyász felel, felettese pedig egy fantaszta, egy botcsinálta magyarságkutató.

Ahogy a tüntetés sem elég, nincs foganatja, sztrájk kell ezért, még akkor is, ha mindenkinek fájdalmas, még a munkavállalóknak is

Általános, országos, fájdalmas sztrájkot! És legyen hozzá szolidaritás!

El is indult a „sztrájk” szó skandálása, majd utolsóként jön Varju László DK-s képviselő, aki 10 éven át bányász volt.

Ha Orbán Viktor békét akar, akkor mondjon le!

– jelentette ki.

Fogynak az emberek rendesen

A tömeg végéről folyamatosan szakadoznak le az emberek. Ez egyébként várható volt, sokaknak elég volt ez az öt óra a tüntetésből, és komoly hiba volt a végére berakni még 16 felszólaló beszédét is, mert a tüntetők egyszerűen megunják az egészet.

Fotó: Csanádi Márton /24.hu

Orbán Viktor gerinctelen bábja

– ismétli meg egy korábbi mondatát a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Szabó Tímea, ami miatt Kövér meg is büntette. Pedig nem ő írta alá

  • a CEU elüldözését,
  • a lakástakarékok kinyírását,
  • a hajléktalan emberek bebörtönzését,
  • a rabszolgatörvényt,

hanem Áder János.

Mindenkit arra biztat, hogy tegyen azért, hogy változások történjenek.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás /24.hu

Hadházy csúnyán beszólt

Szűcs Zoltán Gábor, az akadémia kutatója után Szél Bernadett jött, aki szerint „jogállamot, demokráciát és nyolc óra munkából való megélhetést” akar a nép.

Az ő idejük lejárt

– mondja, mert nem értik meg a kormányban, mit akarnak az emberek.

Hadházy Ákos pedig arról beszél, hogy a kormánynak éreznie kell a törődést, hogy visszavonják a rabszolgatörvényt, és hogy a másik négy pont is megvalósuljon a követelésekből.

A lónak a faszát!

–  reagálta arra, hogy csőcseléknek nevezik a tüntetőket, amit el is kezdenek skandálni a tüntetők, majd elmondta latinul is, hogy az őt feljelentő orvosok is értsék.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás /24.hu
Két orvos felnyomta Hadházyt a Magyar Állatorvosi Kamara Etikai Bizottságánál
Szerintük állatorvoshoz méltatlanul viselkedett a köztévében.

„Januárban álljon meg az ország”

Az LMP-s Csárdi Antal következett, aki szerint tisztességes munkabér kéne, és nem több száz plusz munkaóra elvállalásával.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Tamás, arról, hogy miért fontos kint lenni az utcán (mert

Januárban álljon meg az ország, álljon meg az ország!

– mondja el sokszor, mert szerinte különben nem veszi a kormány komolyan a tüntetőket. Szóval ő is sztrájkot szeretne.

Gyüre Csaba, a Jobbik országos alelnöke következett, aki arról beszélt, hogy 1986-ban még Orbánékkal vonult a Lánchídon, azzal a jelszóval: „demokráciát”, de ma már miniszterelnökéknek nem ez a legfontosabb. Megszólalt erre a „hazaárulók” skandálás. Közvetlen köztársasági elnök-választást követel.

„Ez csak a kezdet”

Bárány után Lipusz Balázs, a Hallgatói Szakszervezet tagja kapta meg a mikrofont, a munkásszolidaritás és a munkabeszüntetések fontosságáról beszélt.

Lipusz után a liberálisok parlamenti képviselője, Bősz Anett szólt. Szerinte, ahogy szabadság, úgy szabadidő nélkül sem lehet élni. Vissza kell vonni a törvényt, mondja, aztán  azt is, amit már előtte is kinyilvánítottak, hogy

Új ellenzék született! Bármilyen hideg is van, kint leszünk, amíg marad az a kormány, amelyik életbe léptette a rabszolgatörvényt. Ez csak a kezdet!

– ezzel fejezte be.

„Új ellenzék született”

Az Echo TV-t megjárt MSZP-s Bárány Balázs követte a momentumost, aki azzal kezdte, hogy egy valamit kihagyott abban az interjúban:

Áder takarodj!

Nagyon dühös, ahogy a tömegnek is egyre nagyobb a hangja, bár elkezdtek elszállingózni a többezres tömegből.

Fotó: Csanádi Márton /24.hu

„Új ellenzék született” Bárány szerint, és jobb ha a kormány hozzászokik, hogy mostantól így fog kinézni a parlamenti politizálás. Nagyon nagy svunggal beszél.

Szarba se vesznek minket

– mondja, mire szól az „elegünk van”, ami tudósítónk szerint a legerősebb erejű skandálás végig.

„Ez egy ellenállás”

Galgóczi Péter kezdte meg a beszédeket, majd Donáth Anna, a Momentum előállított elnökségi tagja következett. Először számot vetett az elmúlt napok történéseiről, ami szerinte siker.

Ez egy ellenállás

– mondta, ami az egész országra kiterjed, vidéken is számos tüntetést tartottak, sőt az országhatáron kívül is több megmozdulás volt.

Fotó: Csanádi Márton /24.hu

Majd a tüntetők 5 pontját mondta el, illetve mondatta fel a tömeggel. Azt kéri, hogy mindenki terjessze, és ők is azt tervezik, hogy minél több helyre eljuttatják a

2019 az ellenállás éve lesz

– folytatta, majd bejelentette, január 5-én megmozdulás lesz, vagyis valószínűleg ezt akarta, de ezt a mondatát végül félbehagyta.

Egyórányi beszéd következik

Megtapsolják a rendezvény szervezőjét, aki arra kér mindenkit, hogy maradjanak békések, mert bármi kárt okoznak, azt neki okozzák személyesen. Körülbelül egyórás műsorra lehet számítani, a terv szerint 15-en szólalnak fel.

Közben azt skandálják, hogy „menjünk be!”, az érkezők pedig, hogy “megjöttünk!”

A színpad előtti részt kevesebben preferálják, mint a palota előtti álldogálást. A „bajszos szar” skandálása aztán összekovácsolta a tömeget.

Megérkeztek

Felért a tömeg eleje a Sándor-palotához, ahol már sokan várták őket, jó páran kihagyták inkább a sétát. Két sorban állnak a rendőrök a köztársasági elnök rezidenciája előtt.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás /24.hu

Legyenek dühösek az emberek

A füst és a skandálás nagyon erős, látványos jele a dühnek, szerintem igenis legyenek hevesek és dühösek az emberek, mutassuk meg, hogy az elég az elég

– mondta Donáth Anna, a Momentum alelnöke a Hvg.hu élő videójában.

Egy rendőrt eléggé megvicceltek

Ráragasztották a hátára az O1G matricát. Illetve valószínűleg nem ő volt, aki felragasztotta, csak tippelni tudunk.

Fotó: Pető Péter

A lánchíd közepén megálltak a tüntetők

Elhangzott a

Zászlót le, telefont fel!

felszólítás, és mindannyian bekapcsolták a lámpát a telefonjaikon, majd feltartották őket. Utána felzúgótt a Bajszos szar!

Zúg a

Mocskos Fidesz!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik