Belföld

Hét évet kapott a két és fél hónapos Mátét halálra rázó apa

Jogerősen is hét év börtönt kapott az a recski apa, aki előbb a néhány hónapos kislányának, Dorinának okozott súlyos vérzéssel járó koponyasérüléseket, majd a később született három hónapos  Mátét olyan durván megrázta, és bántalmazta, hogy a baba belehalt a sérüléseibe.

Dorina 3-6 hónapos kora között három esetben is nagyon súlyos vérzéssel járó koponyasérüléseket szenvedett. A harmadik alkalommal az apa gondatlansága miatt a kislány feje olyan erővel ütődött be, hogy koponyacsonttörése lett. Az apa ezt követően azt a mesét találta ki először, hogy a kislányt meglökte a kutya és kiesett a babakocsiból. Úgy tudjuk, hogy az életveszélyes sérüléseket szenvedő Dorinának maradandóak a sérülései, de ezt az anyja tagadta. A gyámhatóság végül úgy döntött, hogy nem maradhat a szülőknél baba, elvették tőlük, és előbb nevelőszülőknél, majd a nagymamánál helyezték el a kicsit.

Az akkor 21 éves férfinak és 19 éves nőnek később újabb gyereke született. 2016  június 1-én egymás mellett aludtak. A férfi középen, a kisfia pedig mellette feküdt. Éjszaka felsírt a pici, az apa felkelt és tápszert készített neki. Máté azonban nem evett, és a sírást sem hagyta abba. A férfi megpróbálta megnyugtatni a fiát, de hiába. Az apa elvesztette a türelmét és nagy erővel rázni kezdte. A csecsemő feje a szoba egyik berendezési tárgyához ütődött. Ezután a férfi a halkan sírdogáló gyermeket elaltatta, és ő is lefeküdt aludni. 

Hajnali három óra körül Máté rosszul lett. A szülei bevitték az orvosi ügyeletre, de az életét már nem lehetett megmenteni. Máté koponyacsontja betört, és az ehhez társuló vérzés és agyvizenyő miatt néhány órán belül ugyanis elhalálozott.

A fiatal férfi a nyomozás során mindkét bűncselekmény elkövetését beismerte. Vallomása szerint indulatát a gyermeksírás váltotta ki, amely zavarta őt. Ezután azonban a vallomásait megváltoztatta, és a büntetőjogi felelősséget mindkét gyermek sérülései miatt a párjára hárítottaAz első fokon eljáró Egri Törvényszék gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétsége és halált okozó testi sértés bűntette miatt 7 év börtönbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte az apát. Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért illetve enyhítésért fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség ezt követően az ítélet helybenhagyását indítványozta. Álláspontjuk szerint a férfi a korábbi tapasztalatai alapján tudatában volt annak, hogy a csecsemők különösen sérülékenyek. Erőszakos magatartása mégis előbb életveszélyes, később végzetes következménnyel járt.

A Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik