Gazdaság

345 ezret is költhet benzinre havonta egy képviselő

„Minden évben megírják, hogy benzinfaló képviselő vagyok, de azt nem, hogy a fél megye az enyém.”

345 ezer forintot költhet havonta benzinre az adófizetők pénzéből a fideszes V. Németh Zsolt, ezzel övé a legmagasabb havi üzemanyagkeret – írja a hvg.hu. Ez egy nyolcliteres fogyasztású benzines autóval számolva több mint tízezer kilométerre elég. V. Németh mögött nem sokkal marad le frakciótársa, Vitányi István, neki 322 ezer forint a havi kerete.

A portál emlékeztet: a képviselői illetmény júliusi megemelése előtt egy budapesti képviselő 2000 kilométernyi út megtételéhez szükséges üzemanyag-költségtérítésre volt jogosult, míg a 300 kilométernél messzebb lakók 5500 kilométerre eleget kaptak, ezt készpénz helyett üzemanyagkártyával vehetik fel.

A nyári illetményemeléssel a budapestiek keretét 500 kilométerrel növelték, a messzebb lakókét pedig 1000, illetve 1500 kilométerrel, így a legmesszebb lakó képviselők már 6500 kilométerre elég üzemanyagra jogosultak. Egyéni képviselők esetén ez még 10-50 százalékkal emelkedhet a választókerület nagyságától függően.

Más képviselők keretét is felsorolják: Ágh Péternek 276 ezer, Bangóné Borbély Ildikónak 230 ezer, Tilki Attilának 215 ezer, Hörcsik Richardnak 248 ezer, Barcza Attilának 180 ezer, Szabó Zsoltnak 184 ezer, Vigh Lászlónak 182 ezer, Dankó Bélának 193 ezer, Hoppál Péternek 165 ezer, Vinnai Győzőnek 182 ezer forint értékben jár üzemanyag.

Vitányi István a portálnak azt mondta: „Minden évben megírják, hogy benzinfaló képviselő vagyok, de azt nem, hogy a fél megye az enyém Hajdú-Biharban. Csak ma 207 kilométert mentem eddig a választókörzetemben, most jövök a harmadik rendezvényről, és még csak délután 3 van. Holnap pedig Pestre is megyek, és hétfőn is voltam – két pesti út nekem 1200 kilométer, de egy hónapban van vagy 6 pesti utam, tessék kiszámolni.”

Igaz, a képviselők a keretet általában nem használják ki, az előbb említettek neve mellett több tíz- vagy százezer forintnyi maradványösszeg is szerepel, többeknél pedig azért tüntettek fel kiugróan magas felhasznált összeget szeptemberre, mert ide könyvelik el annak a 250 ezer forintos éves vonatbérletnek az árát is, amit szintén igényelhetnek a képviselők.

Vannak, akik azért nem vették igénybe a nekik járó keretet, mert más jogcímen jár nekik autó, vagy nem is használtak, a független Bősz Anett például azt mondta, hogy a jó időben szinte csak biciklivel közlekedett. Három képviselő, a KDNP-s Juhász Hajnalka, a független Szabó Szabolcs és a DK-s Vadai Ágnes pedig csak tömegközlekedésre szóló költségtérítést igényelt. (Illusztráció: MTI / Mohai Balázs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik