Kultúra

Meseírással emlékeznek Lázár Ervinre

A gyerekeknek Az élet titka című Lázár Ervin-mesének kell új befejezést írniuk március 31-ig.

A Lázár Ervin Baráti Kör 2007-ben az író gyermekkorának helyszínén, Alsórácegresen alakult meg. Meseíró pályázatukat az író születésének 75. évfordulója alkalmából hirdették meg.

Tell Edit, Paks alpolgármestere, a Lázár Ervin Baráti Kör tagja elmondta, hogy az idei pályázatra jelentkezőknek Lázár Ervin meséjét, Az élet titkát kell folytatniuk. A történet két Rácpácegresen élő család, Rácegresiék és Pácegresiék kalandjaira épül. A mesét és a pályázati feltételeket Sárszentlőrinc honlapján tették közzé. A beküldési határidő március 31. A díjazott munkákat május 7-én mutatják be az író születésnapja alkalmából tartandó Lázár Ervin Napon Sárszentlőrincen.

Május 11-én vetélkedőt tartanak, amelyre gyermekcsapatok jelentkezését várják. Miként Tell Edit mondta, lovaskocsival utaznak majd a nagyszederfáig, amelynek környékén az íróhoz és munkásságához kötődő játékos feladatok várnak a gyerekekre. Innen folytatják majd útjukat Felsőrácegresre, az iskolamúzeumba, ahol a paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai adnak elő egy mesét. Végig velünk lesz Vathy Zsuzsa, Lázár Ervin özvegye.

Tell Edit beszámolt arról is, hogy május 11-én délután 2 órakor Beszélgetések Lázár Ervinről címmel veszi kezdetét a felnőtteknek szóló program. Ezen Vathy Zsuzsa mellett részt vesz előadóként Komáromi Gabriella irodalomtörténész, akinek rövidesen megjelenik Lázár Ervin monográfiája, valamint Móser Zoltán fotóművész, író, egyetemi tanár, Alföldy Jenő kritikus, irodalomtörténész. Az összejövetelen a paksi Szaggató zenekar működik közre. Ezen a napon mutatják be a legújabb Lázár Ervin Füzetet, amelyben a tavalyi pályázat legjobb munkái szerepelnek.

Tell Edit azt is közölte, hogy Vathy Zsuzsa férje hagyatékát Sárszentlőrincen szeretné elhelyezni. Egy-két éven belül kialakítanak egy a Lázár Ervin Emlékszobát a régi óvodában, a Petőfi Emlékház mellett. Ebben a Petőfi Irodalmi Múzeum ígért segítségét a falunak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik