Kultúra

Novák Péter visszaviszi a Királydombra az István, a királyt

Az új rendező megy tovább Alföldi útján, feltűnik Radics Gigi, Feke Pál pedig most Koppány lesz.

Novák Péter rendezi az idei István, a királyt, méghozzá az eredeti bemutató helyszínén, a városligeti Királydombon, harminckét évvel és egy nappal az első előadás után, augusztus 19-én – jelentették be a stáb szerdai sajtótájékoztatóján. Az István műfajára Novák új szót talált ki: koncertszínház. A rendező szeretne az eddigiekhez képest inkább a zenére, az énekre, az akusztikus élményre koncentrálni a látványhoz és a mozgáshoz képest.


Fotó: Neményi Márton

Az eredeti csapatból Szörényi Levente, Bródy János, Varga Miklós, Deák Bill Gyula és Nagy Feró vesz részt a produkcióban. Feltűnik még Keresztes Ildikó, Kocsis Tibor és Homonnay Zsolt is, plusz a most tizennyolc éves Radics Gigi, akivel Novák még nem is találkozott, de mindenkit megnyugtatott. tudja, mit csinál. Feke Pál – aki 2008-ban és és Szegeden 2013-ban is Istvánt játszotta – most Koppányként jelenik meg.

Lesz persze mozgás és díszlet is, utóbbi az ókori görög színházat idézi majd. Novák ezzel is segíti a katarzist, a moralitást és a társadalmi értékek megvitatását, ami az antik teátrum sajátja volt “és ezt az István, a király is mind tudja”. Arról, hogy mi a baj Szörényiék generációjával, hová tűnt Vikidál Gyula és mi a szerepe Alföldi Róbertnek, hamarosan beszámolunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik