Sport

Li Na nyerte a Roland Garrost

A kínai teniszező két játszmában diadalmaskodott a címvédő Schiavone ellen a francia nyílt teniszbajnokság női döntőjében.

Címvédésre készült az olasz Francesca Schiavone Párizsban, ahol szombat délután az év második Grand Slam-tornájának női fináléját rendezték. A torna ötödik kiemeltjének ellenfele a hatodik helyen rangsorolt kínai Li Na volt, aki már az Ausztrál Open idei küzdelmei során is döntőbe jutott, ott azonban vereséget szenvedett Kim Clijsters ellen.

A két döntős egymás elleni mérlege 2-2 volt, nehéz volt megjósolni, hogy melyikük örülhet majd a mai finálé után.

Az első szettben az ötödik játék során érkezett az első brék: Li Na elvette ellenfele adogatását, ezzel lépéselőnybe került. A 29 éves kínai hölgy magabiztosan teniszezett, sorban megnyerte a saját adógatójátékait, így végül 6:4-re övé lett az első játszma.

Amilyen jól befejezte az elsőt, olyan jól kezdte a második szettet Li Na, már Schiavona első adogatójátéka után brékelőnybe került. 3:1-nél az olasz bréklabdát is hárított, de nem tudott mit kezdeni ellenfele szervajátékaival.

Li Na egyáltalán nem volt megilletődött, a címvédő pedig csak futott az eredmény után. 4:2-nél újra bréklabdát hárított Schiavone, majd szinte az utolsó lehetőségét kihasználva, elvette ellenfele adogatását, így már 4:4 volt az állás. Az olasz új erőre kapott, 6:5-ös vezetésénél egy vitatott labdán múlt, hogy nem jutott szettlabdához.

A játszmát végül tie-break döntötte el, amit Li Na parádésan vitt végig: pontot sem vesztve 7:0-ra nyert a rövidítésben, így megnyerte élete első Grand Slam-tornáját, ráadásul ő az első ázsiai, aki GS-versenyt nyert egyesben.

Az 1 óra 48 perces összecsapás után a győztes 1,2 millió eurót (körülbelül 320 millió forintot) kapott, míg a vesztes 600 ezer euróval lett gazdagabb.

Eredmény – Roland Garros, női döntő
Li Na (kínai, 6.) – Francesca Schiavone (olasz, 5.) 6:4, 7:6

Ajánlott videó

Olvasói sztorik