Sport

Ferreré a vb első meglepetésgyőzelme

A világranglista ötödik David Ferrer két szettben, két óra alatt verte meg a sérüléssel küzdő Andy Murrayt az ATP-vb A-csoportjának nyitómeccsén.

Murray már múlt héten elmondta, hogy idén nem érzi azt a nyomást, mely eddig görcsössé tette hazai pályán. Látva idei teljesítményét a wimbledoni elődöntőn, a skót kijelentését nem feltétlenül kell elhinnünk.

A megnyugvás rögös útján mérföldkő lehetne számára a londoni ATP-vb behúzása, ha már a britek legfőbb vágyát, a Grand Slam-címet nem sikerült eddig megszereznie (Nagy-Britannia utolsó GS-bajnoka 1936-ban Fred Perry volt).

A világbajnoki trófea megszerzéséhez azonban már az első lépést sem sikerült megtenni (egyelőre), hiszen az egy hónappal ezelőtti, sanghaji mesterverseny fináléjának visszavágóján Ferrer megtréfálta a jóval esélyesebbnek gondolt, Ázsiában triplázó világranglista harmadikat.

Murray, tőle szokatlanul, jól kezdte a meccset, Ferrer második adogatójátékát elvette, de a térfélcsere után hibázgatott, egyből vissza is dobta szervajátékát a spanyolnak.

5-4-ig fej-fej mellett haladtak, szép labdameneteket játszottak, de a skót ekkor már nem tudta megoldani a szettben maradást. Ferrer a második játszmalabdáját kihasználta.

A majdnem egy órás etapban Murray mindössze 37%-ban ütötte be első szerváit, meglepően sokat hibázott, látszott, hogy valami nincs rendben vele. A szünetben érkezett is a tréner hozzá. Fájdalmas arccal, földön fekve tűrte az ápolást, bal oldali combhajlító izmával és/vagy ágyékával lehetett gond.

A második felvonás hasonlóan kezdődött az elsőhöz, Murray azonnal brékkel nyitott, de 2-1-nél ismét visszaengedte a szettbe az elnyűhetetlen spanyolt, aki tenyereseivel és megalkuvást nem tűrő lábmunkájával teljesen elbizonytalanította a hazai favoritot.

A drámai küzdelem 3-2-es Ferrer-előnynél ért a tetőpontjára, amikor az ötödik kiemeltnek két fogadóelőnye is adódott, de Murray kitartott, egyenlített. Sőt, a következő game-ben újra brékelte a spanyolt.

Nem sokáig örülhetett azonban a londoni közönség az előnynek, hiszen Murray megint visszaesett. Bréklabdánál megütötte az első kettős hibáját a találkozón.

A xábiai születésű “pitbull” megállíthatatlanul robotolt tovább, kétszer is arra kényszerítette Murrayt, hogy a mérkőzésben maradásért adogasson. Másodszorra pedig a győzelemhez szükséges utolsó bréket is megcsinálta a 2007-es vb döntőse.

Federer és Nadal után tehát a “Négy Nagy” harmadik tagja nem tudott diadallal kezdeni az év végi csúcstornán. Meglátjuk, este mire lesz képes 2011 legjobbja, Novak Djokovic.

Eredmény – ATP-vb, London (2,227 millió font), 1. csoportkör
A-csoport:
David Ferrer (spanyol, 5.) – Andy Murray (brit, 3.) 6-4, 7-5
A csoport állása:
Ferrer 1-0, Djokovic 0-0, Berdych 0-0, Murray 0-1
21:15-től, Digi Sport (ÉLŐ):
Novak Djokovic (szerb, 1.) – Tomas Berdych (cseh, 7.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik