Július elseje és augusztus huszadika között 5659 létesítményt ellenőriztek és több mint 25 millió forint bírságot szabtak ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a szakemberei – közölte a hivatal. A nyári szezonális ellenőrzést Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár rendelte el.
Mint írták, az évek óta hagyományosnak számító élelmiszer-ellenőrzések mellett, idén először további, a Nébih által felügyelt szakterületek és tevékenységek ellenőrzése is megtörtént. A hagyományos élelmiszer-ellenőrzések középpontjában a szezonálisan üzemelő, illetve idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken, strandokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítmények, továbbá a nagy tömegeket megmozgató rendezvényeken értékesített élelmiszerek, az ifjúsági és gyermek táborok étkeztetése, a fagylalt előállítás és forgalmazás, valamint az utcai vendéglátás, a büfékocsik és mozgó vendéglátók álltak.
Az ellenőrök az akció során 5659 létesítményt vontak vizsgálat alá. Ezen belül:
- 2695 vendéglátóhely,
- 633 élelmiszer-előállító,
- 2331 élelmiszer-kereskedelmi egység,
- 607 jelentős rendezvényre kitelepült vendéglátó egység,
- továbbá a gyermektáborok ellátása szempontjából 6 főző- és 3 tálalókonyha
került górcső alá.
Laboratóriumi vizsgálatnak 133 tételt vetettek alá a szakemberek.
Az élelmiszerágazat különböző létesítményeinek ellenőrzése során hiányosságok – az előfordulás gyakoriságának sorrendjében – a higiéniai feltételekkel, a forgalmazott termékek minőségével, a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, illetve képzettségével, a nyomon követhetőséggel és a hűtési lánc fenntartásával kapcsolatban fordultak elő.
Hozzátették, a szezonális akció az őstermelői tevékenységre is kiterjedt. 2018 nyarán 877 őstermelő ellenőrzése során főként kisebb szabálytalanságokat tártak fel a szakemberek (53 esetben). Eljárást 22 esetben indítottak, mert az őstermelő nem a saját gazdaságából származó terméket értékesített.
2018-ban újabb, a Nébih által felügyelt szakterületekkel és tevékenységekkel bővült a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. Az Állami Halőri Szolgálat halőrei 71 Balaton környéki és 65 Duna menti vendéglátóhelyen ellenőrizték az eladásra kínált hal és haltermék származását.
Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán