Nagyvilág

Rohamoz az Iszlám Állam, egyre több a halott

Szíria délnyugati részén lendült ellentámadásba a terrorszervezet.

A több helyszínen, szerdán összehangolva kezdett harcok esz-Szuveida tartományban zajlanak a kormányerők és a dzsihadisták között. A jelentések szerint egyre több a halott, és számuk tovább nőhet, mert a sebesültek száma is igen magas.

Délnyugat-Szíriában az Iszlám Állam támadásaiban és az azt követő összecsapásokban a legfrissebb beszámolók szerint már több mint 220-an haltak meg, köztük civilek és fegyveresek.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal bíró emigráns civil szervezet szerint 127 civil halt meg, főként a tartomány északi részén. Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója közölte: az Iszlám Állam által elfoglalt településeken a terroristák sok embert meggyilkoltak.

A legutóbbi jelentések szerint a terrorszervezetnek 45 tagja halt meg, köztük hét öngyilkos merénylő. A többi halálos áldozat a szíriai hadsereg és a vele szövetséges milíciák kötelékében esett el.

A hivatalos szíriai sajtó szerint a hadsereg ellentámadást hajtott végre, visszafoglalt három falut esz-Szuveida tartományban. A dzsihadisták elmenekültek a kezükön maradt utolsó sivatagi területre. Damaszkusz szerint az Iszlám Állam a szerdai, meglepetésszerű és összehangolt támadással azt a katonai nyomást igyekszik csökkenteni, amely a szomszédos Deraa és el-Kuneitra tartományokban lévő állásaira nehezedik napok óta. (mti)

Kiemelt fotó: Europress fotóügynökség

Ajánlott videó

Olvasói sztorik