Kultúra

Havas: magyar hősökre vágynak a mozinézők

Havas Ágnes (filmalap, havas ágnes,)
Havas Ágnes (filmalap, havas ágnes,)
Ezért várja történelmi filmek forgatókönyveit a filmalap.

Az  InfoRádióban Havas Ágnes azt mondta, a magyar nézőket a vígjátékok után a történelmi filmek érdeklik leginkább.

Mi arra buzdítjuk a producereket, írókat, forgatókönyvírókat, rendezőket, hogy minél több történelmi témát hozzanak be.

A Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója hangsúlyozta: büszkék a Saul fia, az 1945, az Anyám és más futóbolondok a családból, és a Hajnali láz című filmekre, amelyek a 20. századba nyújtanak betekintést. A filmalap azért ír ki pályázatot történelmi filmek forgatókönyveire, mert

a nézők szeretnének hőstörténeteket is látni.

A vezérigazgató szerint esélyes ötlet lehet minden,

amire büszkének lehet lenni, minden, ahol feltűnt egy hősi tett, minden, ahol volt valami olyan konfliktus, ami egy drámát eredményezett.

Havas Ágnes hozzátette, ősszel a mozik tizennégy új magyar filmet mutatnak be. A statisztikák szerint a magyarok egyre szívesebben ülnek be magyar filmekre. Tavaly több mint 1,3 millió néző vett jegyet, idén pedig már a 600 ezret közelíti a szám, Havas Ágnes abban bízik, hogy év végére ismét meghaladja az 1 milliót a magyar mozi iránt érdeklődők száma.

A Magyar Nemzeti Filmalap tudatta, hogy a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában debütál az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László Napszállta (Sunset) című második nagyjátékfilmje. Szintén a fesztiválon mutatják be Szőcs Petra Déva című első nagyjátékfilmjét, az alkotás a Biennale College Cinema szekcióban lesz látható.

Kiemelt fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik