Belföld

Csődvédelmet kért és a kormánytól vár segítséget az Ikarus Egyedi Kft.

A vállalat a buszai olcsóságát hangsúlyozza, bár a megrendelt járműveket sem sikerült időre szállítani.

Csődvédelmet kért az Ikarus Egyedi Kft. – tudta meg az MTI hétfőn a vállalat vezetésétől.

A korábban Mabi-Bus néven működő cégnek áprilisig 180 csuklós buszt kellett volna szállítania, 150-et a Volánbusznak és 30-at a BKV-nak, de nem sikerült időre teljesíteni a megrendelést.

Ehhez képest közleményében azt hangsúlyozza a társaság, hogy „hosszú idő után először rendelkezik magyar fejlesztésű városi közlekedésben használt szóló és csuklós autóbuszokkal, tendereit rendre a legalacsonyabb árral nyerte”, a külföldi gyártóknak 3 milliárddal ígért alá a csuklós buszok, és 1,5 milliárddal a midi elektromos buszok szállítására kiírt tendereken.

Az Ikarus Egyedi Kft. a kormányt kérte arra, hogy minősítse a társaságot stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek, és vegyen részt a reorganizációs folyamatban. Reményüket fejezték ki, hogy a csődeljárás lezárásával a cég „erős, folyamatosan termelni képes buszgyártó vállalatává válik Magyarországnak”.

A közlemény szerint a társaság tevékenységével „a magyar költségvetésnek eddig megközelítőleg 5 milliárd forint, a 180 darab csuklós autóbusz legyártásával pedig további 3 milliárd forint bevételt és megtakarítást eredményezne”. (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik